Een verzamelgebouw voor kleine, creatieve en eigenzinnige ondernemers
GENOMINEERD BTTV 2015
De wijk Delfshaven is een charmante mix van sociale woningbouw en fraaie monumentale pandjes. Wie er woont, wil er niet meer weg. En voor wie er werkt, geldt hetzelfde. Stichting Havensteder besloot één van de markante panden – De fabriek van Delfshaven – te transformeren tot een verzamelgebouw voor kleine, creatieve en eigenzinnige ondernemers. Om het beste plan boven tafel te krijgen, zijn zij samen met de ontwikkelaar, de architect en de aannemer vanaf het eerste moment bij elkaar aan tafel geschoven.
Het strategische ontwerp ging uit van het behoud van de nog reeds aanwezige esthetische, cultuurhistorische en constructieve kwaliteit. Deze historische elementen zijn geconsolideerd, versterkt. en vervolgens ingepast in het plan voor de verbouwing tot een serie kleinschalige en flexibele bedrijfsruimtes. In het complex zijn uiteindelijk 36 unieke bedrijfsruimten gekomen en een grote zaal die multifunctioneel gebruikt kan worden. Ook zijn er buurtgerichte functies in gekomen zoals twee restaurants en een yogastudio.
Op de plaats van het ingestorte middendeel is een centraal, licht atrium gerealiseerd. Dat is nu het dynamische hart van de vier lagen hoge fabriek. Het atrium vervult diverse functies: verkeersruimte maar ook ontmoetingsruimte met collectieve voorzieningen als lunchplekken, vergadereilanden en schommels. Het daglicht dringt diep in het gebouw via het nieuwe glazen kassendak, dat in de zomer kan worden geopend. De glazen puien tussen de bedrijfsruimten en het atrium creëren een openheid en transparantie die een maximale synergie met medegebruikers mogelijk maakt.
De thermisch verzinkte staalconstructie in het atrium is minimalistisch uitgevoerd en bezit een uniform kleurenpalet voor behoud van de ruimtelijke eenheid en kwaliteit. Gekozen is voor veelal duurzame materialen zoals Cradle to Cradle gecertificeerd gipsplaat en staal en glas, die later kunnen hergebruikt worden. De kassenbouwtechniek en de hoge duurzaamheidseisen hebben geleid tot de keuze voor thermisch verzinken.