All weather Terminal 4

Een nieuwe overdekte overslagterminal voor VCK Port Logistics.

Projectomschrijving

Een All Weather terminal is een terminal waarin zeeschepen met weersgevoelige goederen zoals papier en staal, ongeacht de weersomstandigheden de lading droog overzetten op andere transportmiddelen. VCK Port Logistics is actief in de transportsector en is specialist in het beladen en lossen van schepen in havens. Recentelijk heeft zij haar vierde overdekte overslagterminal in de Amsterdamse haven in gebruik genomen. Deze All Weather Terminal 4 heeft een investering van ongeveer € 11 miljoen gevraagd.
Een AWT bestaat uit een grote, over de kade en het water gebouwde overkapping, die aan weerszijden open is zodat schepen in en uit kunnen varen. Bovenin de overkapping bevindt zich een kraan, die over de volledige lengte en breedte van de overkapping kan bewegen voor het laden en lossen van de goederen.
All Weather Terminal 4 is tegen de bestaande warehouses aan gebouwd en is uitgerust met de modernste overslag equipment voor het overdekt lossen en beladen van schepen. Het is onder meer voorzien van een bovenloop overslagkraan met een hefvermogen van 50 ton. Deze bovenloopkraan heeft een overspanning van 46,5 m. Met een lengte van 106 m lengte, een breedte van 50 m en een hoogte van 30 m is AWT 4 de grootste All Weather Terminal in de Amsterdamse haven. De vrije hoogte boven het water (airdraft) is 22.5 m en de gegarandeerde waterdiepte is 8,50 m.
Deze combinatie van faciliteiten is uniek in Europa. Door dit 'one roof all weather concept' hebben weersomstandigheden geen invloed op de snelheid of de kwaliteit van de operatie. 
De inbedrijfstelling van de nieuwe terminal betekent dat de overdekte overslagcapaciteit in de Amsterdamse haven is toegenomen met anderhalf tot twee miljoen ton. Dit maakt Amsterdam nu de grootste aanbieder van overdekte overslag in Europa.

(Staal)constructie

De kraanbaan is een stalen vakwerk met een overspanning van 20 m. De volgende profielen zijn gebruikt: Bovenregel HEB 650, Onderregel HEA 450, Schoren HEA 280 en HEA 220. 
Voor de fundatie van de bovenloopkraan en de overkapping zijn er 84 stalen buispalen (∅ 610mm en ± 35 m lang) geheid en is 195 m kade aangelegd (combiwand, stalenbuispalen (∅ 1220 mm met daartussen stalen damwandplanken). De Terminal staat boven een oergeul. Daardoor moesten buispalen met een lengte van rond de 35 m worden toegepast. De staalconstructie van het dak weegt 30 kg/m2 excl. stalen dakplaten. 

Bouwkundig concept

Voor de stabiliteit van de terminal zijn zes vierkante vakwerkframes van 3,5x3,5x20 m op betonnen funderingspoeren van 6,5x8,5x3,0 m geplaatst. De vakwerkframes staan h.o.h. 20 m. 
Het gebouw rust aan de landzijde op vierkante vakwerkkolommen h.o.h. 20 m. Aan de waterzijde op vlakke vakwerkkolommen h.o.h. 10 m. De staalconstructie bestaat naast de kolommen van vakwerkframes, uit vakwerk-dakspanten, pendelkolommen en kraanbaanliggers. Het staal is in het zicht gebleven, hierdoor is de prachtige, thermisch verzinkte staalconstructie zichtbaar. 
Totaal is zo'n 800 ton staal in de constructie gaan zitten. 

Constructieve details

In het kader van de duurzaamheid is het hele dak van 5.000 m2 dak belegd met zonnepanelen. Er zijn 1.890 zonnepanelen geplaatst goed voor ruim 500.000 kWh aan duurzame energie per jaar. VCK Logistics investeerde hierin, omdat zij ervan overtuigd is dat duurzaamheid en logistieke processen samen moeten kunnen gaan. Dat houdt onder meer in dat VCK keuzes maakt en initiatieven neemt die bijdragen aan het verminderen van milieubelastende bedrijfsvoering.
 
Thermisch verzinkt staal

AWT4 is gebouwd in een industriegebied en heeft een referentieperiode van 50 jaar. Door het buitenklimaat en door aard en de opzet gebouw is het moeilijk om periodiek onderhoud te plegen. Daarom is gekozen voor thermisch verzinken. Zink geeft het gebouw ook een industrieel karakter. De levensduur van het staal wordt door thermisch verzinken aanzienlijk verlengd, het blijft lang mooi en roestvrij.

ZEKER ZINK
 
Opdrachtgever:
VCK Logistics, Amsterdam (NL)
 
Hoofdaannemer:
M3 Ruimtebouwers, Zwaag (NL)
 
Staalbouwer:
Holland Staal, Zwaag (NL)
 
Architect:
Pieters Bouwkunde, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Pieters Bouwtechniek, Haarlem (NL)
 
Bouwtijd:
2018
 
Fotograaf:
Hans Peter Föllmi - Bureau Arjan Karssen