Dorpshuis

Een duurzaam en hedendaags gemeenschapscentrum met een vernieuwde identiteit

Het dorpshuis biedt onderdak aan verschillende gemeenschapsfuncties. Het gebouwencomplex bestaat uit opeenvolgende bouwsels,  een 19de eeuws schoolgebouw,  een oud gemeentehuis, tot een industriële aanbouw uit de jaren 1990. De verbouwing herbestemt de  gescheiden opgestelde bouwsels tot een duurzaam en hedendaags gemeenschapscentrum met een vernieuwde identiteit.

De bouwvallige berging maakt plaats voor uitbreiding van de feestzaal. Dit maakt verbinding met de achtertuin mogelijk. De keuken komt vooraan. Het plaatsen van een dak met één helling verhoogt de zaal, brengt licht en zichten op de context (kerk, daken,…).  Een centrale inkom in de oksel van het complex biedt een duidelijk adres en verbindt de gemeenschapsfuncties. Het beeldbepalend karakter van de verschillende bakstenen, die de achtereenvolgende verbouwingen verraden, wordt versterkt door bij te bouwen in een eigentijds baksteentype.

We kozen voor een stalen dakstructuur( 5 dakspanten HEA 140 2843,66kg. Rf-verf (1/2h) + verf)en een dak in perfo verzinkte steeldeck. Deze meer industriële bouwmethode geeft het gebouw een eigen karakter en komt tegemoet aan het bouwbudget. De schuin geplaatste dakplaat met perforaties en cannelurevulling met minerale wol zorgt voor de geschikte akoestiek in de zaal. Een groendak bovenop het met minerale wol geïsoleerde stalen verzinkte dak zorgt voor langere levensduur van de epdm én extra geluidsisolatie. Het voorkomt oververhitting van de zaal en buffert het regenwater.  De lichte stalen structuur  verhoogt de ruimtelijkheid en flexibiliteit in de zaal. Het zichtbaar laten van de stalen structuur en steeldeck vormt mee de hedendaagse  identiteit van de zaal. Zo werd ook een teruggevonden oud stalen profiel zichtbaar gehouden. Alle lintelen boven de ramen werden thermisch verzinkt voorzien. Verdere keuze van milieuvriendelijk materialen(volgens score op de levenscyclusanalyse  NIBE):alle hout(ramen,enz)  PEFC en FSC, glaswol, resolschuim, groendak en epdm, regenrecuperatie, vloermat uit gerecupereerd vliegtuigbandenrubber...  Aandacht voor degelijke isolatie en winddichtheid. CO2 gestuurd ventilatiesysteem D. Condensatieketel op gas.

We bouwen met oog voor de toekomst. Een gebouw dient in de eerste plaats geliefd te zijn door zijn gebruikers om duurzaam te zijn. Even goed is het  vereist dat de constructies en materialen zelf duurzaam zijn. We kiezen daarom steevast om minstens alle stalen constructiedelen in contact met buitenklimaat, of mogelijks aan vocht onderhevig,  thermisch te verzinken.

Thermisch verzinkte elementen

Steeldeck SAB 153 R / 840 1mm perfo verzinkt, wit gemoffeld 210 m2
Lintelen in verzinkt staal (opvang metselwerk) boven alle ramen 188.08 kg
Gegalvaniseerde stalen ventilatiebuizen, wit geschilderd indien zichtbaar (ventilatiesysteem D), niet wit indien in verlaagde plafonds of kokers ingewerkt.
Gegalvaniseerde spouwankers
Rooster uit gegalvaniseerd staal tussen binnen en buiten.
Kabelgoten uit gegalvaniseerd staal, wit geschilderd

Opdrachtgever:
Gemeentebestuur Vleteren i.s.m. provinciebestuur West-Vlaanderen (B) 
 
Hoofdaannemer:
Monument Vandekerckhove, Ingelmunster (B) 
 
Staalbouwer:
Anders Construct, Deinze (B) 
 
Architect:
Atelier Tom Vanhee, Schaarbeek (B) 
 
Studiebureau:
S.C.E.S., Brugge (B) 
 
Bouwtijd:
september 2014 
 
Fotograaf:
Filip Dujardin