ROBUUST architectuur & onderzoek, Gent (B)
De subtiele kleurtint van het thermisch verzinken sluit perfect aan bij het beton.
ARCHITECTUUR
De nieuwe woning in Roeselare lijkt vanaf de straat een erg bescheiden en gesloten woning. Enkel de uitspringende glazen hoek aan de voordeur verraadt de zee van ruimte en licht die je binnen zal aantreffen. Het compacte volume in combinatie van metselwerk en beton is voorzien van gevelmetselwerk in gestapelde grasdallen. Dit geeft de woning een enorm eigentijds karakter. Zichtraamopeningen zijn uitgespaard in het gevelmetselwerk. Functionele lichtopeningen, in washok en berging, zitten verstopt achter de grasdallen. Dit geeft een bijzonder lichteffect binnen en 's avonds buiten. De vorm van de uitbouw is een onregelmatige veelhoek met een scherpe hoek op de uiterste bouwrand van het perceel. Op die manier geniet de woning niet alleen van zijn eigen tuin, maar ook van het achterliggende bufferbos dat in 2015 aangeplant werd. Dit volume bestaat uit een gevelbekleding in strekmetaal, gecombineerd met kamerhoog glas. Vanuit de keuken kijk je over de eethoek via het grote schuifraam uit over de volledige tuin.
De langgerekte open leefruimte haaks op het perceel, staat in contrast met het eenvoudige compacte betonvolume aan de straat. Hierin worden alle nachtruimtes en dienstruimtes met open keuken en bureel in ondergebracht. Aan de straat geeft de woning zo een ingetogen en bescheiden beeld.
TECHNIEKEN
De woning is geconditioneerd met een lucht-waterwarmtepomp en een vraag gestuurd ventilatiesysteem D. Door zijn passieve isolatiegraad, goede luchtdichtheid en hoge zonnewinsten is het energieverbruik laag. De elektrische energie die nog toch verbruikt zal worden, wordt gecompenseerd door zonnepanelen op het platte dak van het betonvolume.
De woning wordt uitgewerkt als een nul energiewoning en heeft effectief een E-peil van 0. Hernieuwbare energie zal daarbij geproduceerd worden met PV-panelen die op het dak van de bovenste verdieping zullen geïnstalleerd worden. De daken worden als grijs dak afgewerkt om maximaal het hemelwater te kunnen recupereren.
STABILITEIT
De woning is opgebouwd met een hydride structuur, dit wil zeggen een combinatie van 2 systemen: traditionele massiefbouw voor het compacte, relatief gesloten volume & lichte houtskeletbouw voor platte daken & de structuur van de gelijkvloerse uitbouw. Deze hybride structuur is interessant dankzij zijn thermische inertie – slaapkamers blijven langer koel, leefruimtes warmen snel op, maar koelen even snel terug af. Door ook aardig wat beton binnen te gebruiken groeit de thermische inertie van de woning. Bovendien kunnen we op die manier bij de traditionele Vlaamse aannemer terecht, ofschoon het minder traditionele aanzicht van de woning.
GEVELAFWERKING
De gevelafwerking bestaat uit een combinatie van 2 materialen. De betonafwerking van het basisvolume is een oneigenlijk gebruik van betonnen straat- en grastegels. Deze werden in plaats van horizontaal, verticaal geplaatst Ook in de binnenruimtes komen fragmenten van dit beton terug. De zichtbare lintelen aan de bovenzijde van raam- en deuropeningen zijn in thermisch verzinkt staal. Op die manier is het staal permanent beschermd voor weer en wind. De subtiele kleurtint van het thermisch verzinken sluit perfect aan bij het beton.
De afwerking van de open leefruimte in de tuin is grotendeels beglaasd. De gesloten delen zijn opgebouwd als houtskeletwanden met aan de binnenzijde een gipskartonafwerking. Aan de buitenzijde decoratieve panelen in strekmetaal. Het strekmetaal is eerst verzinkt en nadien gelakt in een zilveren kleur. De bouwheer verkoos deze extra gelakte afwerking, bovenop de eerste beschermingslaag, om mogelijk wit roest door montagecontact van 2 panelen onderling te voorkomen. De stalen dakrand van het gelijkvloerse volume, dat doorloopt als een luifel, is net als de ramen in een contrasterende kleur gelakt.