Een expositiekas uit thermisch verzinkt staal voor Museum Huis Doorn in de Utrechtse Heuvelrug
De toevoeging van de kas aan de garage is onderdeel van de transformatie van Huis Doorn naar een museum voor ‘Nederland en de Eerste Wereldoorlog’. In de kas wordt bijvoorbeeld de auto tentoongesteld van de laatste Duitse Keizer Wilhelm II die in ballingschap in het statige landhuis woonde van 1920 tot 1941. Museum Huis Doorn werd onlangs door het ministerie van OC&W uitgeroepen tot officiële Plaats van herinnering Eerste Wereldoorlog.
Met de bouw wordt de oude situatie hersteld. Tegen de achterzijde van de bestaande garage, een rijksmonument, was in het verleden reeds een kas gebouwd. Het uitgangspunt van het nieuw te bouwen tentoonstellingspaviljoen was dan ook om daar iets mee te doen. Er werd een architectonische ontwerp gepresenteerd, die refereerde aan een kas. Uiteindelijk werd besloten om niet te gaan voor iets wat lijkt op een kas, maar gewoon om een kas te bouwen. Ook vanuit een financieel oogpunt. Een voorwaarde was wel om de dakhelling overeen te laten komen met die van de bestaande garage. De kas werd voorzien van een isolerende schil. Om te veel zoninstraling te voorkomen is er voor gekozen om in het dak opaal gekleurde polycarbonaat platen toe te passen. De expositiekas is met twee korte corridors verbonden met de bestaande garage.
Door een kas als uitgangpunt te nemen, werd hiermee indirect ook gekozen voor transparantie als interessant contrast met de gesloten garage. Vanuit de donkere wereld van de garage stap je als het ware de tuin in, en word je onderdeel van het prachtige landgoed. Het gevoel buiten te zijn. Dit gevoel wordt nog eens versterkt door twee grote schuifdeuren, die bij goed weer opengezet kunnen worden
De kas werd vervaardigd uit thermisch verzinkt staal.