Imposante site met unieke façade
Een façade van maar liefst 300 m lang, pal naast de drukke E40: geen wonder dat de nieuwe Vlaamse vestiging van FACQ sterk in het oog springt. Zeker omdat er sprake is van een langgerekte vliesgevel met een licht golvende inoxbekleding, die het geheel een ultra-strakke, dynamische uitstraling geeft. De gesloten gevelpartij met het karakteristieke groen-witte bedrijfslogo maakt het plaatje compleet. Een imposant gebouw met een indrukwekkende architectuur die de belangrijke positie van het bedrijf op de Belgische markt extra in de verf zet: dat was de ambitie van FACQ toen het zijn plannen voor de realisatie van de nieuwe site in Merelbeke ontvouwde. De strategische ligging en de grootte van het perceel – 3,2 hectare langs de E40 – boden de specialist in badkamers, verwarming en energiebesparende oplossingen heel wat mogelijkheden. Alle regionale diensten van FACQ zijn gecentraliseerd in het nieuwe gebouw, dat een logistiek center van 15.000 m², een Collect & Go-dienst, een Contact Center, een showroom van 3.000 m², een Sanicenter van 3.000 m² met een voorraad van meer dan zevenduizend artikels en uiteraard ook 2.500 m² kantoorruimte omvat.
Esthetische gevel
De nieuwe vestiging in Merelbeke heeft een benutbare oppervlakte van 30.000 m² en is daarmee de grootste Belgische vestiging van de FACQ-groep. Niet enkel de omvang, maar ook de architectuur van het gebouw is uitzonderlijk. Vooral de semitransparante façade oogt ronduit spectaculair. Boven op de langgerekte vliesgevel is een gegalvaniseerde staalstructuur met IPE-, HE B-, HE A- en UPN-profielen geplaatst, die is ingevuld met geweven inoxdoeken. Als doorwinterde specialist op het vlak van staalproductie en -montage heeft Verelst Staalbouw al heel wat bijzondere toepassingen gezien en uitgevoerd, maar de esthetische gevel van het nieuwe FACQ-gebouw was een Europese primeur. Het geweven inoxdoek is tot nog toe op slechts één andere plaats in de wereld gehangen: in Mexico.
Staalstructuur van 600 ton
De imposante voorgevel doet met zijn lichte golving denken aan een passerende hogesnelheidstrein, maar al wat erachter schuilgaat, spreekt eveneens tot de verbeelding. En ook daar speelt staal een belangrijke rol. Het kantoorblok en het middengebouw hebben een betonstructuur, maar de loods is grotendeels opgetrokken in een staalstructuur met vakwerken, opvangvakwerken en middenkolommen (in combinatie met enkele aanvullende betonkolommen langs de buitengevels en de laadkades). Daarvoor zijn kokers en IPE-, HE A en HE B-profielen in S235JR- en S355JO-staal gebruikt, die samen met de stalen gevelcomponenten integraal geproduceerd zijn door Verelst Staalbouw (600 ton in totaal). Het technisch meest uitdagende deel van het gebouw was zonder twijfel de gevelzijde aan de E40. Deze glazen gevel is volledig opgebouwd in aluminium gordijngevelprofielen, op zich al speciaal gezien de afmetingen (16 meter hoog en ruim 300 meter lang). En aan deze gevel is nog eens een thermisch verzinkte staalstructuur bevestigd die het opspannen van de inoxdoek mogelijk maakt.
Enerzijds is er de verbinding tussen het staal en de glazen gevel die best uitdagend was. Deze mesvormige verbinding is dankzij teamwerk tussen architect, hoofdaannemer, stabiliteitsingenieur en de producent van de alu profielen uitgewerkt. Daarnaast is er de specifieke krachtswerking om de inoxdoek gespannen te houden. Met behulp van veren die bevestigd zijn aan het stalen frame werd dit bereikt, maar de krachten konden niet doorgegeven worden aan de glazen gevel. Ze worden in de thermisch verzinkte structuur opgevangen, zodat er scharnierend kon verbonden worden aan de vliesgevel. Staal toepassen was hier dus evident, omwille van het opvangen van de krachten, het creëren van de afstand tussen inoxdoek en glas (loopplatformen om het glas te poetsen) en uiteraard omdat thermisch verzinken zijn geschiktheid voor buitentoepassingen reeds eerder heeft bewezen.
Fraai visitekaartje
De realisatie van deze nieuwe site was een waar huzarenstukje. De krappe uitvoeringstermijn, de integratie van de verschillende functies en de combinatie van diverse structuren en uiteenlopende materialen maakten dat het zelfs voor een doorwinterde bouwexpert als Verelst geen sinecure was. FACQ is niet alleen een van onze belangrijkste klanten, maar ook een van onze geprivilegieerde partners. Het was dan ook logisch dat Verelst dit uitdagende project zou bouwen. Het ontwerp werd gezamenlijk uitgewerkt onder de auspiciën van Lab Architects en Gérard Courtoy. Het was dus een soort van Design & Build-project. De ruwbouw moest op amper acht maanden tijd volledig klaar zijn, waardoor het bij momenten een race tegen de klok was. Verelst is dan ook bijzonder trots op dit stijlrijke gebouw, waar we onze veelzijdige expertise hebben kunnen demonstreren. Het is niet alleen een fraai visitekaartje voor FACQ, maar ook voor Verelst!