Project ingediend door Studio Staal
De Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboom in Ninove wordt herbestemd tot woning. Een lichte staalstructuur wordt tegen de oostelijke wand geschoven en maakt de royale ruimte bewoonbaar. Twee geprofileerde stalen tussenvloeren kragen uit over een portiekstructuur op de middenas van de kapel. Ze worden precies bijgesneden door het halfronde koor, de oude voordeur en een ranke spiltrap die de verschillende verdiepingen verbindt. Een enkele nieuwe deuropening in het koor breekt het gesloten karakter van de kapel open en kijkt breed uit over de achterliggende velden.
Door erfgoed werden enkele ontwerpregels opgelegd. Aan het buitenzicht van de kapel mag niets wijzigen. Alles wat in de kapel geplaatst wordt moet er terug kunnen uitgehaald worden zodat de kapel terug een kapel kan worden. Hiervoor werd gekozen voor een lichte staalconstructies die losstaat van de muren en minimaal wordt bevestigd aan het bestaande gebouw.
Technische specificaties:
- Elk verdiep bestaat uit 2 lange IPE200-profielen die steunen op smalle dikwandige kokers van diameter 64mm x 10mm (dikte). Deze zitten ook tussen de 2 verdiepingen. De basisstructuur werd natgelakt in RAL 9003.
- Op de IPE’s werden dikke assen gelast waar de buizen overschuiven. In de ronde buizen werd draad getapt om de buizen met stelschroeven te fixeren op de assen. Op deze manier werd de traditionele kopplaat vervangen door een esthetischere oplossing.
- De IPE’s worden met lange tiges op afstand van elkaar gehouden. Deze zitten verwerkt in de golven van de geperforeerde verzinkte steeldeck platen (Joris Ide) die dienen als vloeropbouw. De steeldeckplaten werden voorzien van gaten zodat de ronde kokers door de steeldeckplaten kunnen.
- Op de steeldeckplaten komt een OSB-plaat – akoestische mat – OSB-plaat als vloeropbouw. Een op maat gemaakte leuning die onzichtbaar bevestigd wordt in de dikte van de akoestische mat (8mm) tussen de 2 OSB platen zorgt voor een valbeveiliging aan de vide. De leuning werd elektrolytisch verzinkt. Hierdoor werd ze opgedeeld in delen die passen in de beperkte grootte van de baden voor het elektrolytisch verzinken.
- De leuning volgt het ritme van de golven van de steeldeck. De stijlen in platte latten van 50x10 “verdwijnen” tussen de golven op de asmaat van 1000mm. Hiertussen zitten draadnetten van 100x100.
- De leuning sluit aan op een dubbele draaitrap. De koker van de trap is eveneens de slanke koker van 64x10mm waarop koppelstukken gelast zijn om de geplooide treden op te monteren. De leuning werd eveneens opgedeeld om in de verzinkingsbaden te passen. Deze worden gemonteerd op gaten voorzien in de treden.
Tuinberging
De tuinberging staat op 6 betonblokken met hierop een stalen voet, bestaande uit een HEA140 met kop en voetplaat, chemisch verankerd met tiges M16 om de voeten op hoogte pas te zetten. Hierop ligt een kader bestaande uit 8 aan elkaar geboute HEA180-profielen. Deze kader zweeft boven het aflopende maaiveld. Op de kader zijn aan de buitenzijde van de 2 zijkanten 4 opstaande IPE180-profielen gebout. Voor de dakoverspanning zijn 4 in verstek aan elkaar gelaste IPE180 profielen op de opstaande profielen gebout. Tussen de profielen zijn windverbanden (L-profielen van 40x40x5) gebout. De dakspanten zijn eveneens verbonden met geplooide C-profielen uit galvaplaat 3mm. Het onderste been van het onderste C-profiel loopt door en is met 2 extra plooien eveneens de goot voor het dak. Op de C-profielen komen brute aluminium golfplaten (O-Metall golfprofiel 27.111/9).
Alle profielen zijn thermisch verzinkt.
Voor de vloeropbouw zijn er houten frames in de HEA180-profielen verzonken gelegd met isolatie tussen. Hierbovenop een betonplex van 22m en afgewerkt met aluminium traanplaat 1,5/2mm.
Voor de muren zijn aan de binnenzijde van de opstaande IPE180-profielen houten kaders met isolatie geplaatst. Aan de binnenzijde afgewerkt met OSB-platen. Aan de buitenzijde een dunne triplex van 3mm met onderdak op. Hierop zijn aluminium omega en z-profielen geschroefd. En op deze zijn brute aluminium platen van 2mm geriveteerd. Deze vormen dan de buitenafwerking.
Keuze thermisch verzinken
Wij hebben voor verzinken gekozen omdat we hierbij meer voeling hebben met het staal in plaats van wanneer het gelakt zou zijn. Het materiaal komt meer tot zijn recht en straalt meer karakter en eigenheid uit. Voor de buitentoepassing is het uiteraard ook nog eens zeer duurzaam.