Het Sint-Amandscollege ligt binnen de ringweg van Kortrijk, aan de oever van de Leie. De kenmerken van de huidige schoolgebouwen, die in verschillende perioden zijn gebouwd, verschillen onderling.
De toren van het college is in 1960 gebouwd om onderdak te bieden aan een internaat; in de bijgebouwen zijn aanvullende schoolfuncties gehuisvest. Omdat de toren van het college niet aan de huidige eisen voldoet, heeft Stadontwikkeling Kortrijk in 2005 een wedstrijd uitgeschreven voor de herbestemming van de toren en de renovatie van de gebouwen van het college. Het voorstel van de groep K-Tower om de huidige toren te slopen en aan de rand van het Albertpark ten oosten van het gehandhaafde schoolgebouw een nieuwe te bouwen, is in 2006 aangenomen.
Deze ligging versterkt het beeld van de bijgebouwen en vormt een logische begrenzing van het gebouwencomplex. De aan de Leie gelegen toren vormt de visuele verbinding tussen de dichtbebouwde stad en de uitgestrekte groene buitenwijken. De afstand tot de naastgelegen gebouwen is zeer ruim. De visuele slankheid van de toren wordt geaccentueerd door het glanzende uiterlijk van de witte spiegelgepolijste en gesatineerde staalplaten waarmee hij is bekleed.
Met de studies werd pas in 2011 begonnen, na de uitwerking door de gemeente Kortrijk van een nieuw bestemmingsplan (bijzonder plan van aanleg). De bouw gaat in september 2015 van start en wordt in 2018 afgerond.
De thermisch verzinkte onderdelen
De terrasafscherming van geperforeerd plaatstaal is gerealiseerd met onderdelen van gelakt verzinkt staal.
Deze dubbele schil waarborgt de intimiteit van de appartementen, beschermt tegen tocht en biedt tevens een weids uitzicht over de stad en de Leie.
Technische aspecten
Alle onderdelen waaruit de terrassen zijn opgebouwd (verticale dragende frames van vierkante stalen buizen, 58% geperforeerd staalplaat, balustrades en leuningen, structuur van de terrassen en goten, scheidingswanden tussen de terrassen) zijn vervaardigd van staal type S275 (scheidingswanden tussen terrassen) en S355 (alle andere onderdelen).
De verticale elementen, balustrades, terrassen en scheidingswanden zijn thermisch verzinkt en met bouten bevestigd.
In totaal is 290 ton staal gebruikt, waarvan 286 ton verzinkt staal (met een zinklaag van 20 ton), en vier ton gemetaliseerd staal.
De meeste onderdelen zijn gemoffeld.
Alleen voor de zichtbare onderdelen van de terrasconstructies en de bijbehorende goten is de spuitverftechniek gebruikt.
Elk terras, bestaande uit twee verticale zij-elementen, een vloer en een balustrade, hangt aan het betonnen skelet en vormt een vrij uitbreidbaar geheel.
Om de terrassen tijdens de uitvoering op de juiste wijze boven elkaar te plaatsen en vooral te verankeren zonder ze vast te zetten aan de twee buitengevels, moesten de dimensionale toleranties van het beton nauwkeurig worden gemeten.
Waarom is er gekozen voor thermisch verzinkt staal?
Er is gekozen voor staal en, in dit geval, geperforeerd staal vanwege de lichte en transparante eigenschappen.
Om het staal ook voor de lange termijn zo duurzaam mogelijk te maken, moest het thermisch worden verzinkt.
Copyrights foto's
Van R001 tot R007 en van R034 tot R040 : © Carol Kohen
Van R008 tot R033 : © Quentin Olbrechts (Philippe SAMYN and PARTNERS)