Het Groene Ei

Symbool voor innovatiekracht voor de landbouw, veeteelt en de dragers van de Kempische economie

Project ingediend door Marcel Smink

Voor de kunstroute in de gemeente Eersel werd een bijzonder kunstwerk thermisch verzinkt en gepoedercoat. De afmetingen van het kunstwerk zijn maar liefst 2700 x 2300 x 2100 mm. Het Groene Ei is het kunstwerk van kunstenaar Marcel Smink en het staat symbool voor innovatiekracht voor de landbouw, veeteelt en de dragers van de Kempische economie.

Dit kunstwerk markeert het beginpunt van de kunstwandelroute Eersel-Eindhoven. Deze route volgt de reeks, met zwarte els, gevlochten heggen van kunstenaar Annet Bult, verspreid over ca 20 kilometer. Langs de route worden op diverse plekken autonome kunstwerken gerealiseerd. ‘Het Groene Ei’ verwijst naar het ontstaan van de intensieve veehouderij en de industrialisatie die juist op de arme Kempische zandgronden goed konden gedijen. De vorm en constructie van het ei refereren aan de hoog technologische regio en het geheel kan gezien worden als tegenhanger van ‘de Blob’ in Eindhoven. De huid van de sokkel laat de schrale zandgrond uit de streek zien. De meerstammige zwarte els staat voor de verbondenheid van stad en platteland.

De kunstroute kwam tot stand met bijdragen van Gemeente Eersel, LEADER, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten en de Provincie Noord-Brabant.

Waarom thermisch verzinken?

Marcel Smink: "Om een dergelijk complexe constructie met de kwast te verduurzamen is onmogelijk. De enige manier die ik kon bedenken was thermisch verzinken, zodat de hele constructie wordt ondergedompeld in een zinkbad. Op deze wijze ben ik ervan verzekerd dat elk hoekje en gaatje tegen roestvorming wordt beschermd door een huidje van zink. Wat bovendien nog een argument was voor de keuze van thermisch verzinken was dat het verzinkbedrijf ook het poedercoaten heeft verzorgd, waarmee verduurzaming en afwerking plaatsvonden binnen een bedrijf."

OPDRACHTGEVER:
Gemeente Eersel (NL) 
 
HOOFDAANNEMER:
 
 
STAALBOUWER:
 
 
ONTWERP:
Marcel Smink (NL) 
 
STUDIEBUREAU:
 
 
BOUWTIJD:
2022 
 
FOTOGRAAF:
Marcel Smink / Rotocoat