Historische diephuizen

Twee leegstaande 17de eeuwse beschermde diephuizen verbouwd tot eengezinswoning.

De verschillende raamsoorten en de bijgevoegde achtergevel getuigen van opeenvolgende verbouwingen doorheen de tijd. Het ontwerp vertrekt vanuit de evoluties die het gebouw heeft ondergaan en voegt hieraan een nieuwe laag toe. Historisch waardevolle elementen (deuren, haarden, balken, trappen,…) en nieuwe elementen in staal gaan hand in hand en blijven leesbaar. Een patio en een hellend dak tussen de bestaande zadeldaken transformeert de zolder tot een volwaardige bruikbare ruimte en activeert de restruimte tussen de daken. Een vide verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar en brengt het licht vanuit de patio en het trapeziumraam op zolder tot in het hart van de woning. De lift en het toilet zijn ondergebracht achter behouden historische kastdeuren. De indeling vooraan blijft en biedt plaats aan de meer gesloten functies van de woning. Dit sterk vervallen patrimonium middenin een brouwerijdomein in het centrum van Brugge, wordt herbestemd als woning (voorheen opslag). De historische authentieke delen worden behouden of gereconstrueerd en structureel versterkt met staal. De meer recente delen bieden ruimte voor de nieuwe laag in het ontwerp. Een stalen trap, bovenop de historische houten trap maakt de onbenutte zolders toegankelijk en brengt de gewenste inbreiding. Samen met de patio, wordt zo een typische restruimte tussen de daken geactiveerd. De meest donkere (eet)ruimte neemt via een balkon in gegalvaniseerd staal een zicht op de activiteit van de brouwerij op het binnenplein. Het materiaal en de schaal van het balkon inspireert zich op de meer industriële context.. De eetruimte opent zich ook tot het dakschild (daar waar de bestaande balklagen minder authentiek zijn). Een oude doorsteek naar de woning(niv+1) van de grootvader wordt heropend. De werken gebeurden naast en boven een winkelruimte met beschermde olieverfwandschilderijen. De ingrepen zijn onzichtbaar vanop plein. Warmte uit het restproduct van de brouwerij verwarmt de woning.

Milieubewust en geëngageerd bouwen

Deze verbouwing herbestemt een historisch waardevol gebouw en garandeert de historische getuigenis voor de komende generaties. Er wordt gekozen voor een inbreiding in het centrum van de stad , goed bereikbaar met het openbaar vervoer, en niet voor een meer voor de handliggende bouwplaats aan de rand van de stad. Er was intens overleg met onroerend erfgoed, stadsvernieuwing Brugge en de brandweer.
De aangepakte delen zijn met respect voor het patrimonium hoogwaardig geïsoleerd: het dak, de vloeren, het stalen schrijnwerk, en het nieuwe houten schrijnwerk (naar oud model). Regenwater wordt gerecupereerd en hergebruikt. Verwarming en sanitair warm water wordt bekomen via een installatie die warmte onttrekt uit een restproduct van de brouwerij (mout).
De voorheen onbenutte zolders worden bewoonbaar gemaakt. De restruimte tussen de daken wordt bruikbare ruimte. De woning krijgt zo de nodige uitbreiding. Een tochtsas vermijdt energieverlies via de historisch waardevolle toegangsdeur. De te behouden historische waardevolle kast wordt herbestemd als toilet en bevat een liftschacht. De liftschacht maakt dat de woning ook kan gebruikt worden bij ouder worden. Een oude tijdens de werkzaamheden gevonden toegang naar het terras van het neveliggend pand wordt terug opengemaakt en zorgt voor  intergenerationele verbinding op de site.

Kiezen voor discontinu thermisch verzinkt staal

Het kiezen voor staal als materiaal voor de hedendaagse ingrepen maakt oud en nieuwe leesbaar. Het balkon in gegalvaniseerd staal verwijst subtiel naar de industriële korrel van de brouwerij rondom. De mogelijkheid om het materiaal nauwkeurig gedetailleerd toe te passen samen met het karakter van de verzinking maakt het een welkom accent aan de achtergevel, een getuige van de nieuwe toegevoegde hedendaagse laag aan de woning. Het materiaal verzoent een zeer jne afwerking met een ruwere karaktervolle eigenschap. De toepassing van gegalvaniseerd staal maakt het mogelijk dat op een efficiënte en afgewerkte manier vloer, plafond en wanden in hetzelfde materiaal kunnen worden uitgevoerd. Naast het esthetisch aspect is het natuurlijk handig meegenomen dat discontinu verzinkt staal ook een garantie betekent in levensduur van de constructie bij buitentoepassingen. De keuze voor thermisch verzinkt staal was een én-én-én verhaal: en esthetisch hedendaags accent en duurzaam en geen onderhoud vragend.
We konden rekenen op een zeer gemotiveerde en professionele bouwpartner voor de uitvoering ervan.

Technische aspecten

Staal s235 discontinu thermisch verzinkt volgens ISO 1461
Massa geheel verzinkt +- 1350 kg
Gegalvaniseerd staalplaat bekleding
4mm dik, structuur VK76.2 x 3.2mm

ZEKER ZINK

 

OPDRACHTGEVER:
Particulier
 
HOOFDAANNEMER ruwbouw, dak- en timmerwerken:
Bouwonderneming Calleeuw-Blieck, Brugge
 
STAALBOUWER:
MC Metaalcomfort, Oostende (B)
 
ARCHITECT:
Atelier Tom Vanhee, Brussel (B)
 
STUDIEBUREAU:
Ir. Geert Rotsaert, Kortemark (B)
 
BOUWTIJD:
2018
 
FOTOGRAAF:
Filip Dujardin, Jasmine Van Hevel, Serge Anton