Hulpwarmtecentrale Amsterdam-Zuid

Verhaal van de verbinding van Warmte en Innovatie

In het hart van Amsterdam-Zuid, waar de drukte van de stad samenkomt met de spoorlijnen van NS en de metro, staat sinds kort een ambitieus project wat de skyline heeft verandert. Dit project, de Amsterdam South Connection, verbindt de twee takken van de stadsverwarming met elkaar Het is een gebouw als een symbool van de toekomst, een sculptuur die zowel functioneel als esthetisch.

De architect kreeg de opdracht om een ontwerp te creëren dat niet alleen de stadsverwarming zou optimaliseren, maar ook een visuele verbinding zou maken met de reizigers die vanuit Schiphol de stad binnenkwamen. Op een driehoekige locatie, omringd door spoorwegen, werd de visie werkelijkheid. Een enorme waterbuffer, die een cruciale rol speelt in de warmtelevering, wordt samen met alle overige techniek van pompen en leidingen omhult door een schil van half doorzichtig glas. Dit geeft het gebouw een etherische uitstraling, terwijl de anonieme geperforeerde platen en forse kolommen de industriële functie benadrukken.

Er is een bewuste keuze gemaakt voor thermisch verzinkt staal en duplex materialen. Deze keuze was niet alleen praktisch, maar ook strategisch. Thermisch verzinkt staal biedt uitstekende bescherming tegen corrosie, wat essentieel is gezien de blootstelling aan de elementen. De kolommenstructuur rondom de buffer is ontworpen om onafhankelijk te functioneren, ongeacht de temperatuurwisselingen in het stadsverwarmingssysteem. Dit zorgt ervoor dat het gebouw zijn integriteit zal behouden, zelfs in de komende 50 jaar.

De plattegrond van het gebouw is een gelijkbenige driehoek met afgeronde hoeken, wat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functionele voordelen bood. Het dak is bedekt met zonnepanelen, die een duurzame energiebron bieden en de ecologische voetafdruk van het gebouw minimaliseren. De controlekamer, strategisch geplaatst op het dak, bleef onder de radar van Schiphol, wat de innovatieve benadering van het ontwerp verder onderstreept.

Het gebruik van thermisch verzinkt staal en duplex materialen droeg bij aan de duurzaamheid van het gebouw. Niet alleen zorgden ze voor een lange levensduur, maar ze hielpen ook bij het creëren van een architectonisch statement dat de industriële achtergrond van de stadsverwarming omarmde. De combinatie van het glanzende glas, de donkergroene metallic band en de krachtige kolommen resulteerde in een visueel aantrekkelijk werk dat de Nationale Glas Award en de Nationale Staalprijs in de wacht sleepte.

Zo werd de Amsterdam South Connection niet alleen een verbinding van stadsverwarming, maar ook een verbinding van innovatie, duurzaamheid en esthetiek. Het gebouw, dat als een baken van vooruitgang diende, verwelkomt reizigers en bewoners met open armen, terwijl het de warmte van de stad verspreidt.

De plaats van de thermisch verzinkte elementen. De redenen waarom voor thermisch verzinkt staal/duplex werd gekozen:

De staalconstructie van Amsterdam South Connection is ontworpen om de technische installaties van Vattenfall te faciliteren. Gezien de wisselende klimatologische omstandigheden met verschillende luchtvochtigheidsgehaltes per ruimte of bouwdeel  is er vanuit de uniforme gedachte van architectonische verschijningsvorm voor gekozen om de staalconstructie thermisch te verzinken. Zeker bij het beleven van de verschillende bouwdelen (hal versus trappenhuis/buffer) levert dit een gelijk beeld op van de constructie