Kaseco Rekkem

Onlangs stelden Kaseco en Bond Beter Leefmilieu het eerst huis-in-een-serre op Belgische bodem voor. Kaseco concipieert innovatieve bouwconcepten en technieken volgens de cradle-to-cradle principes van het circulaire bouwen. Eind vorig jaar kan de kaswoning in Rekkem worden bezocht tijdens de Ecobouwers Opendeur, een initiatief van Bond Beter Leefmilieu.

In de woning worden uitsluitend recycleerbare of lokale bio-ecologische bouwmaterialen gebruikt en wordt gestreefd naar autonome energie- en watervoorziening, gepaard aan een minimaal energiegebruik. De Kaseco-kaswoning bestaat uit een houtskeletbouw omgeven door een serre. Een woning met een dubbele huid dus, waarbij de buitenhuid – de glazen kas – een microklimaat vormt rond de woning- en kantoorruimte, dat toelaat zelf groenten, fruit en ander voedsel te kweken. In Zweden en Nederland bestaan al soortgelijke constructies, maar voor België is dit een primeur.

Autonomie

“Het unieke aan onze kaswoning is dat ze een autonoom leven leidt”, klinkt het bij Koen Vandewalle. “Daarmee past ze volledig in de sterk in opmars zijnde off-grid levensstijl, waarbij we ervoor kiezen om zelfvoorzienend te leven zonder dat we afhankelijk zijn van toeleveranciers of aansluitingen voor gas, water en elektriciteit.”

Bio-ecologie

“Bij het bouwen vanuit bio-ecologische principes streven we ernaar om zoveel mogelijk natuurlijke en nagroeibare bouwmaterialen te gebruiken. Die hebben het voordeel dat ze onbeperkt voorradig zijn en dat hun ontginningsproces minder of niet belastend is voor het milieu. Door bio-ecologisch te bouwen, zorgen we voor meer harmonie tussen mens en omgeving: een gezonde geest in een gezond lichaam kan pas helemaal gedijen in een gezond huis in een gezonde leefomgeving.”

Circulair bouwen

“We bouwen vanuit de principes van de circulaire economie, ook wel kringloopeconomie genoemd. Dat betekent dat we zo weinig mogelijk of geen eindige grondstofvoorraden uitputten en dus al bij aanvang van de bouw nadenken over de keuzes van de materialen voor de kaswoning.”

Er werd voor thermisch verzinkt staal gekozen omwille van:

- het gemakkelijke onderhoud in de toekomst,

- de meest ecoligische manier om staal te behandelen,

- de industriële look, die perfect past in ons architecturaal concept.

ZEKER ZINK
 
OPDRACHTGEVER:
Dhr. en mevr. Vandewalle, Rekkem (B)
 
HOOFDAANNEMER:
Bouwbedrijf Schrijver, 's Gravenpolder (NL)

STAALBOUWER:
Deforche Construct, Izegem (B)

ARCHITECT:
Architect Koen Vandewalle, Rekkem (B)
 
STUDIEBUREAU:
Architect Koen Vandewalle, Rekkem (B)
 
BOUWTIJD:
2019
 
FOTOGRAAF:
PhotoJoost.com, Joost Demuynck