Duurzame ruimtebenutting en minimaal grondgebruik
Project ingediend door Kunstgrascentrum Torhout
Het Kunstgrascentrum droomde van een duurzame nieuwe vestiging in Torhout, inclusief drieslaapkamerappartement en ‘belevingsdak’. Zo gezegd, zo gedaan. Het gebouw werd opgevat als een combinatie van kantoorruimte en een achterliggende loods voor de opslag en verwerking van kunstgras, die samen één markant geheel vormen.
Het ontwerp van het nieuwe gebouw van het Kunstgrascentrum is van de hand van MARKLAND architecten, dat in 2018 werd opgericht door Dennis Delvael, Kevin Huysentruyt en Steven Vanwildemeersch. Het is een creatief platform dat elke opportuniteit op een open wijze exploreert, in vraag stelt en vertaalt naar frisse no-nonsensearchitectuur. Vanuit een jarenlange ervaring en een rijk portfolio ontwerpt MARKLAND architecten hedendaagse en doordachte architectuurconcepten, met grote aandacht voor een verantwoord en duurzaam ruimtegebruik, materialisatie en detaillering. Het architectenbureau realiseert inspirerende plekken die niet alleen ruimte innemen, maar vooral ook ruimte teruggeven. MARKLAND architecten richt zich doelbewust naar samenwerkingen in diverse contexten, waarbij de schaal varieert van masterplan tot woning. Zo kwam het in contact met het Kunstgrascentrum.
Architecte Justine Maes: “Het kantoorgebouw ligt langs de Roeselaarseweg en bestrijkt drie bouwlagen. Op niveau 2 werd ook ruimte vrijgemaakt voor een appartement met drie slaapkamers. Het volledige niveau 2 grenst aan het dak van de loods, dat werd ingericht als belevingsdak.
Het type betonnen industriebouw dat hier werd gerealiseerd, is eveneens interessant in het kader van circulair bouwen. De structuur is demonteerbaar én recycleerbaar.”
“Het basisconcept van het gebouw gaat uit van een rechthoekig loodsvolume met daarvoor over de volledige breedte de kantoren. De gevel van het gebouw is opgedeeld in een modulemaat van 6 meter. Bij de loods werden deze ingevuld door middel van betonpanelen met een uniforme maatvoering. Ter hoogte van de kantoren werd gewerkt met een staalstructuur die is opgevat als een flexibel grid waaraan verschillende materialen/terrassen werden bevestigd. De structuur is doorgetrokken boven op de loods, wat ervoor zorgt dat de loods en de kantoren samen een geheel vormen. Het frame vooraan de loods dient enerzijds als buitenruimte voor het bedrijf, maar ook als zonwering voor de kantoren. Aan het frame werd ook een buitentrap voorzien die rechtstreeks toegang biedt tot het belevingsdak.”
“Dit project is duurzaam, maar dan vooral vanwege een aantal niet-technische redenen”, legt Justine Maes uit. “De grootste troeven schuilen in het toepassen van duurzaam ruimtegebruik en het minimaal inzetten van grond voor de bedrijfsactiviteiten. De site waarop de nieuwbouw van het Kunstgrascentrum werd opgetrokken, is namelijk ontwikkeld door een intercommunale die al van bij het masterplan een aantal innovatieve ruimtelijke principes toepast. Zo mogen gebouwen dichter bij elkaar en vrij hoog gebouwd worden. Het ruimtebeslag blijft beperkt, waardoor er meer bedrijven terechtkunnen op het bedrijventerrein. Op die manier blijft ook het aandeel verharding beperkt.”
“De waterhuishouding van het bedrijventerrein werd eveneens geoptimaliseerd, met dank aan een collectieve waterinfiltratievoorziening. Waterberging wordt namelijk steeds belangrijker. In die context was ons project interessant omdat het dak geconcipieerd is als een echte daktuin en dus ook waterbergende eigenschappen heeft. Het dak is de vijfde gevel én bovendien toegankelijk voor publiek. Daar kan iedereen genieten van een demotuin, een picknickzone en een padelveld én inspiratie opdoen”, besluit Justine Maes.
Keuze thermisch verzinken
Het frame werd opgevat als een flexibel grid die ook later demonteerbaar zou kunnen zijn, hierdoor werd gekozen voor thermisch verzinkt staal aangezien dit een duurzaam karakter heeft. Ook omdat dit goed past bij het industrieel karakter van het gebouw samen met de betonnen gevelpanelen.