Mei architects and planners ontwierp het stralende en wereldwijd gepubliceerde nieuwe McDonalds paviljoen aan de Coolsingel in Rotterdam. Vanwege de historische locatie en de gewenste korte bouwtijd was bouwen met staal de oplossing.
Projectomschrijving
De voormalige kiosk van McDonald’s op de Coolsingel is ooit uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Rotterdam. Mei architects and planners kreeg opdracht van McDonald’s om op de bestaande locatie een nieuw paviljoen te ontwerpen met een uitstraling die past bij de Coolsingel. Het nieuwe gebouwvolume is door Mei zo getailleerd en geleed dat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is. Het gebouw heeft een zo compact mogelijke kern met daaromheen een glazen gevel van 6,20 m hoge, ontkleurde glaspanelen. Dankzij een volledige transparante entreelobby, met ingangen aan drie zijden, loopt de openbare ruimte als het ware door in het gebouw.
De balie en de open keuken zijn ingericht op de begane grond. Een stalen wenteltrap – uit één stuk – leidt vanuit de lobby naar het restaurantgedeelte op de eerste verdieping. Vanaf hier heeft de bezoeker een prachtig uitzicht op de Coolsingel.
Net als de historische gebouwen in de directe omgeving, zoals het postkantoor, het stadhuis en het Atlanta Hotel, is het paviljoen voorzien van een rijk bewerkte gevel. Er is gekozen voor uitvoering in één materiaal: goudkleurig geanodiseerd aluminium. Dit warm en chique ogende materiaal is tegelijkertijd ook hufterproof en duurzaam.
Omdat McDonald’s dag en nacht open is (24/7), is ook de verschijningsvorm in het donker belangrijk. Overdag is het gebouw open en uitnodigend voor het winkelend publiek, ’s avonds straalt het gebouw om het uitgaanspubliek aan te trekken. De gevelbeplating is geperforeerd met hartvormige perforaties als een soort ‘voile’ rondom het glazen gebouw, waardoor het licht naar buiten straalt. De perforaties verbeelden een mensenmenigte op de Coolsingel. De nieuwe McDonald’s is immers gebouwd voor de Rotterdammers, die er nu weer een reden bij hebben om trots te zijn op hun stad.
(Staal)constructie
Het staalskelet voor het nieuwe paviljoen is in slechts één week tijd opgebouwd op de bestaande fundering van de voormalige kiosk. Aan één zijde is de bestaande fundering vervangen door een ondergronds uitkragende stalen funderingsconstructie. In verband met de grote hoeveelheid aanwezige leidingen in de grond, en de eis om die leidingen bereikbaar te houden, vormde een stalen fundering hiervoor een uitgekiende oplossing.
Toen het staalskelet stond, is hieraan eerst de zelfdragende stalen wenteltrap – uit één stuk – gemonteerd. Alle overige bouwelementen, zoals glaspanelen, gevelpanelen en schuifdeuren, konden vervolgens eenvoudig aan het skelet worden opgehangen.
Het dak is door Mei als vijfde gevel meegenomen in het ontwerp. De installaties zijn hierin volledig geïntegreerd en afgewerkt met stalen roosters in kleur.
Bouwkundig concept
Het paviljoen heeft een zo compact mogelijke kern met daaromheen een maximaal transparante glazen gevel. De constructeur heeft hiervoor een vrijwel geheel kolomloze constructie uitgewerkt. Om een transparante hoek te maken met doorzicht naar het postkantoor is de eerste verdiepingvloer ter plaatse van de trap opgehangen aan de dakconstructie. Deze hangconstructie, met in het zicht gehouden Willemsankers, geeft een stoere uitstraling aan het interieur.
In de compacte kern zijn onder meer het sanitair en de personeelsruimte opgenomen. Tegelijkertijd is in deze kern de stabiliteit van het gebouw opgelost. Vrijwel alle benodigde kolommen en de stabiliteitskruizen zijn onzichtbaar weggewerkt in binnenwanden van de kern en het dak.
Constructieve details
Het paviljoen is zeer slim en verfijnd gedetailleerd. Maximale transparantie vormde het uitgangspunt bij alle detail-beslissingen. Enkele voorbeelden zijn de al genoemde stalen wenteltrap uit één stuk, de ophangconstructie van de verdiepingvloer met Willemsankers, de weggewerkte stabiliteitsvoorzieningen en de afwerking van het dak als vijfde gevel met stalen roosters.
De transparantie wordt extra benadrukt door het gevelmateriaal, goudkleurig geanodiseerd aluminium met perforaties, door te zetten in het interieur. Ook het binnenplafond is in hetzelfde materiaal uitgevoerd.
Omdat McDonald’s dag en nacht open is (24/7), is ook de verschijningsvorm in het donker belangrijk. Daarom is de verlichting ook meegenomen in de detaillering. De gevelbeplating is geperforeerd met hartvormige perforaties als een soort ‘voile’ rondom het glazen gebouw, waardoor het licht naar buiten straalt. De perforaties verbeelden een mensenmenigte op de Coolsingel.
In de gevel tegenover het postkantoor zijn de verschillende nutsvoorzieningen en verkeersregelkasten opgenomen. Door toepassing van (led-)verlichting achter de gevelplaten wordt hier de sociale veiligheid sterk verhoogd.
Bijzondere aspecten
De bezoekers van het restaurant op de eerste verdieping genieten allemaal van het geweldige uitzicht over de Coolsingel. Bij diverse evenementen in Rotterdam zit je hier eerste rang.
De keuken van McDonald’s is zichtbaar vanaf de straat. Het ontwerp van de keuken is daarom zo ingedeeld dat er geen keukenapparaten tegen de gevel staan. Deze McDonald’s maakt gebruik van de nieuwste productielijn. Volgens deze methode worden alle burgers, supersnel, vers gebakken en niet warm gehouden. Het team van Mei heeft een middagje meegedraaid in de keuken om te ervaren hoe dit in de praktijk werkt: perfect!
Uitvoering
Om zo min mogelijk overlast te geven in de omgeving én zo min mogelijk omzet te missen, moest het gebouw in twee maanden worden gebouwd. Vanwege deze korte bouwtijd vormde staal het geëigende bouwmateriaal. Dankzij een zeer goede voorbereiding en uitwerking in details, en de maximale inzet van alle betrokken partijen (de aannemer heeft dag en nacht doorgewerkt), is dit zonder problemen gelukt.
De onderdelen die thermisch verzinkt zijn: de willemsankers, het staal van het dak buiten, en de façade-roosters op het dak.