Op landgoed Voorlinden te Wassenaar, tegen de duinen aan, is een nieuw museum gerealiseerd. In het museum wordt onder meer de Caldic Collectie tentoongesteld, de grootste particuliere kunstcollectie van Nederland.
De opzet van het museum is zo gekozen dat de kunst tegelijk ervaren kan worden met de omliggende natuur. Zodoende bestaat de gevel van het museum voor een groot deel uit glazen puien met een hoogte tot 6 meter. In deze glazen gevels bevinden zich zeer slanke dragende stalen kolommen.
Een groot deel van de museumzalen heeft een glazen dak, zodat de kunst bekeken kan worden bij natuurlijk licht. Om direct zonlicht te vermijden, bevindt zich circa 2 meter boven het glazen dak het ‘zonnedak’ welke aan alle kanten over het museum uitkraagt. Dit dak bestaat uit staalprofielen met aluminium panelen met ronde gaten. Het glazen dak hangt plaatselijk aan dit zonnedak om een overspanning van 24 meter mogelijk te maken. 'Deze dakconstructie zorgt voor een schitterend licht in de zalen' (Bernard Hulsman in het NRC).
De museale ruimtes bevinden zich hoofdzakelijk op de begane grond met een afmeting van ca. 52m bij 115m. Boven de museale ruimtes op de begane grond bevinden zich enkele tussenvloeren, waarvan een deel aan het dak opgehangen is, om extra kolommen op de begane grond te vermijden. De draagconstructie van de bovenbouw bestaat volledig uit staal. De kolommen zijn ingeklemd in de breedplaatvloer, zodat er geen stabiliteitswanden nodig zijn en het museum volledig vrij indeelbaar blijft.
Onder een deel van het gebouw bevindt zich een diepe kelder, grotendeels bestemd voor installaties.
Er is gekozen voor thermisch verzinken in verband met de goede conservering van het materiaal. De conservering die is toegepast op de staalconstructie is het volgende:
• staalconstructie binnen: thermisch verzinken + een laag epoxy poeder en een laag polyester poeder.
• staalconstructie buiten: schooperen + twee lagen epoxy poeder en een laag fluorpolymeer
Meer detail informatie over de conservering- en afwerklagen:
Alle stalen constructiedelen zoals liggers, kolommen en trekstaven zijn thermisch verzinkt. Daar waar deze in het zicht komen is de thermische verzinklaag aangepast naar een schoopeerlaag, vanwege esthetische redenen, omdat dit resulteerde in een strakker eindresultaat. Enkel de gevelstijlen en glasliggers zijn niet thermisch verzinkt, maar alleen voorzien van een 2-laagse poedercoating.