Foto's: Ferris
Op locatie OCI -Rotterdam werden door Ferris nieuwe piperacks gebouwd in het kader van het ammonia bunker project.
Naast de volledig nieuwe racks werd er op diverse locaties tevens een extra laag geplaats op reeds bestaande racks.
De nieuwe piperacks maken deel uit van de uitbreiding van de importterminal voor ammoniak. Daarmee anticipeert OCI op de groeiende vraag naar groene waterstof en duurzame brandstof voor de scheepvaart. In Nederland zijn veel plannen voor de productie van groene waterstof. Daarnaast zal een groot deel geïmporteerd moeten worden. Met de uitbreiding van de ammoniak terminal speelt OCI in op deze groeiende behoefte aan de import van groene waterstof.
De te bouwen opslagtank van OCI heeft een opslagcapaciteit van 60.000 ton ammoniak. Ammoniak wordt op steeds meer manieren toegepast. In de energietransitie kan het een belangrijke waterstofdrager zijn.
De ammoniakopslagtank gaat voldoen aan de vernieuwde PGS12-richtlijn. Daarin staan de Beste Beschikbare Technieken (BBT) voor ammoniakop- en overslag omschreven. Deze richtlijn was eveneens bepalen voor het ontwerp en uitvoering van de staalstructuren..
De uitdaging voor de bouw van deze constructie was 5-ledig:
In totaal bedroeg de opdracht 450 ton thermisch verzinkte constructies.
Ferris ontving de opdracht op basis van een voorontwerp waarbij, gelet op het voortschrijdende inzicht van procesontwerp, belangrijke bouwkundige en constructieve details nog ontbraken. Complexiteit van details, snelle bouwtijd en ook het feit dat na oplevering bepaalde zones moeilijk tot niet bereikbaar waren hebben geleid tot de keuze voor thermisch verzinken van de constructie.
Bijkomend was voor de eindklant de duurzaamheid van het conserveringssysteem primordiaal: in basis een beperkte milieubelasting, lange life cycle en lage onderhoudskosten waren hierbij bepalende factoren.
Voor de detailengineering en productie werd een strikte fasering opgezet waarbij, mede gelet op de beperkte lay-down area on site, gewerkt werd vanuit het “just in time” principe voor aanlevering. Hierin speelde de doorlooptijden van conservering een belangrijke rol. Vrachten dienden aan te sluiten en stilstanden tijdens de bouw vermeden te worden. Dit laatste mede omdat gemonteerd werd tussen bestaande tanks en op bestaande racks. Hierbij waren de planningsafspraken met de verzinkerij dan ook cruciaal.
Met een totale montage doorlooptijd van net geen 2 maanden voor de staalconstructie werd de planning van dit project gerespecteerd. Toepassing van gegalvaniseerd staal gaf als bijkomend voordeel dat na constructie geen bijkomende tijd verloren ging aan touch up en de geplaatste mechanical en ENI installatie zonder extreme beschadigingen aan hoofdstructuur geïnstalleerd konden worden. Reductie in kosten voor stijgers werden hierdoor ook substantieel pluspunt..
Met dit project draagt de opdrachtgever niet allen direct maar met de keuze voor thermisch verzinken ook bij aan de circulariteit van onze economie.
Foto's: Ferris