59 passiefwoningen in Vorst
Opdracht en algemene beschrijving van het ontwerp
De 4 gebouwen worden zo ingeplant dat we een centrale groene open ruimte en een nieuw plein creëren dat het bestaande netwerk van openbare open ruimtes completeert. De gebouwen vervolledigen de bouwblokken, werken de zes wachtgevels af en creëren toegangspoorten tot het binnengebied. De centrale groene ruimte is opgevat als een gemeenschappelijke openbare ruimte die zich naar de Neerstalsesteenweg, het nieuwe Olieslagerijsquare en de Waterstraat opent en toegang geeft tot de voormalig ontoegankelijke centrale ruimte. Het binnengebied vormt een parcours van wandelroutes dat het drukke auto/tramnetwerk aanvult. Het bestaat uit drie zones: een openbare ecologische tuin, semi-openbare volkstuinen en een openbare esplanade met bomen voor langzaam verkeer.
Het problematische waterbeheer van de site wordt een conceptueel en landschappelijk element: de openbare ecologische tuin met schilderachtige waterbuffer en wadi’s op de laagste punten van de site. De tuin is een katalysator voor de groei van inheemse fauna en flora.
De gebouwen hebben een optimale zuid- of westoriëntatie, wat erg belangrijk is in de context van de beoogde passieve constructie. De open ruimtes hebben een wisselende oriëntatie zodat er doorheen de dag altijd een publieke ruimte is die een aangename bezonning heeft. Het kopgebouw aan de Neerstalsesteenweg sluit volumetrisch aan op de geplande gebouwen en geeft toegang tot het groene binnengebied Max Wallerplein. Het gebouw met de crèche bakent de open ruimte af en vormt daarmee de Olieslagerijsquare. De crèche ligt daardoor centraal op de site en is een herkenningspunt voor het geheel.
De plaats van de thermisch verzinkte elementen
Dit project is een passiefbouw en om elke verbinding van het geïsoleerde volume met de buitenconstructies zoals passerelles, galerijen, wintertuinen en terrassen te vermijden voorzien we hiervoor een volledig losstaande structuur. Deze structuur bestaat uit gegalvaniseerd stalen elementen die modulair geprefabriceerd zijn in het atelier en daarna geassembleerd werden op de werf. Ook de dakranden werden uitgevoerd als gegalvaniseerde stalen Z-profielen met aangelaste druiprand.
De technische aspecten
De gevelstructuur is opgebouwd op basis van verticale HEA100-profielen:
• het fijnst mogelijke profiel zonder uit te knikken,
• dat eveneens volledig kan weggewerkt worden in de geveldikte van de baksteen (3 cm spouw + 9 cm gevelmetselwerk)
De uitzettingsvoegen in het gevelmetselwerk doorgezet worden in de staalstructuur (met aan weerszijden een
HEA100-kolom). De bevestiging in het dragend binnenspouwblad gebeurde met akoestische onderbrekingen.
Opbouw galerijen & balkons:
• kolomflenzen HEA100
• leuningkader L100/100/8
• bouten om spleten toe te knijpen tegen water-retentie en roest (handgreep tegen leuningkader, leuningkader
tegen kolomflenzen en tegen terrasligger)
• voorzieningen voor bevestiging houten latten
De metalen structuur van de terrassen zijn uit één stuk vervaardigd en zijn eveneens verzinkt. Daarom hebben deze terrassen een volledig symmetrische opbouw in de drie richtingen met het oog op verzinken en werd de maatvoering gelimiteerd tot 3m643 x 2m096 x 0m200.
De redenen waarom voor thermisch verzinkt staal werd gekozen
We werken graag met thermisch verzinkt staal omwille van de industriële look, de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. We houden ook van de het spel van het licht dat invalt op gegalvaniseerd stalen elementen: op elk moment van de dag en vanuit elk standpunt wordt het licht telkens anders weerkaatst.