'Vliegende schotel' uit thermisch verzinkte en gecoate stalen constructie
De nieuwe overdekte fietsenstalling op het stationsplein van Sint-Niklaas, die vanwege zijn uitzonderlijke vorm en materiaalkeuze door de inwoners van de stad ook wel "vliegende schotel" wordt genoemd, is opgebouwd uit een thermisch verzinkte en gecoate stalen constructie. Het basisconcept voor dit opmerkelijk bouwwerk met een oppervlakte van ongeveer 1130 m² is van de hand van het Nederlands architectenbureau Cepezed. Het geheel werd vervolgens door de nv Eurostation verder technisch uitgewerkt naar vorm, stabiliteit en uitvoering. In de onbewaakte zone biedt deze stalling ruimte aan 458 fietsen en 25 bromfietsen en in het bewaakte gedeelte kunnen 193 fietsen en 18 bromfietsen gestald worden.
Naast uiteraard de functionaliteit van het gebouw, werd gestreefd naar lichtheid, transparantie en elegantie om de eigenheid en uitstraling van de omringende gebouwen optimaal te behouden en om ervoor te zorgen dat geen enkele visuele hinder zou veroorzaakt worden voor wandelaars en andere voorbijgangers. Dankzij een zeer nauwgezette en ver doorgedreven stabiliteits- en technische studie, kan gesteld worden dat het beoogde doel maximaal bereikt werd: een lichte, zwevende constructie die als het ware klaar staat om van de aarde op te stijgen. Nochtans biedt de v-vormige kolomstructuur de sluitende garantie voor een stevige verankering.
Ook de inplanting en organisatie van de fietsenstalling verlopen in een vloeiende beweging met de overige activiteiten die het dagelijks leven op het plein en de esplanade kenmerken. Ter bewaking van de duurzaamheid en ter vereenvoudiging van het onderhoud van het gebouw, werd geopteerd voor een "duplex-systeem", ttz de onderlaag, een thermische verzinking, biedt de constructie de ultieme bescherming tegen alle mogelijke weersinvloeden, en dit zelfs zonder bijkomende verflagen. Hierop wordt een drielagig verfsysteem (primer, tussenlaag, eindlaag) toegepast wat garant staat voor een extra afweer en het esthetische aspect letterlijk in de verf zet. De eindlaag van het betreffende systeem werd op de werf aangebracht.
Een geslaagd huwelijk tussen verfijndheid en kracht dat de tijd glansrijk zal trotseren.