Park & Ride de la Gare de Rodange

Aanleg van een nieuwe Park & Ride bij het station van Rodange

Project ingediend door InCA Ingénieurs Conseils Associés 

Geschiedenis en ontwerp van het project.

Het Programme Directeur de l'Aménagement du Territoire stelt een nationale vervoersstrategie voor om het hoofd te bieden aan de mobiliteitsuitdagingen die voortvloeien uit de toenemende verkeersstromen in verband met het binnenlandse en grensoverschrijdende verkeer in het Groothertogdom. In deze context past het project voor de aanleg van een nieuwe Park & Ride bij het station van Rodange in de uitvoering van de strategieën van de regering als spoorwegproject in de algemene strategie voor duurzame mobiliteit.

Het voor de bouw van de nieuwe P&R met ondergrondse parkeergarage geplande terrein bevindt zich op het grondgebied van een voormalige fabriek in Rodange, ten noorden van het station, tussen de sporen en de Boulevard de l'Europe, op een staatsperceel.

De geplande parkeergarage heeft de vorm van een langwerpig blok met een lengte van 181,25 m en een breedte van 27,70 m tot 48,90 m, dat optimaal is aangepast aan de vorm van het beschikbare terrein, en bestaat uit een begane grond en zes verdiepingen. De maximum hoogte is 21 m.

Het dak zal worden voorzien van een uitgebreid groendakcomplex, met installatie van fotovoltaïsche modules, en zal dienen als regenwateropvang.

In de lengterichting verdelen drie tot vier rijen kolommen de parkeergarage in twee tot drie vakken. De bouwmodule is gebaseerd op het klassieke 16 m x 5 m raster voor grootschalige parkeergarages. De structuur van de parkeergarage bestaat uit een stalen frame van gewalste profielen. De twee opritten van gewapend beton, cirkelvormig, bevinden zich aan de buitenkant van het langwerpige blok.

Kolommen

De gevelkolommen zijn van het type HEA en HEB 300, de binnenkolommen zijn van het type HEM en HEB 300.

Met het oog op de constructiehoogte zijn de kolommen in twee stukken geassembleerd en verbonden met eindplaten.

De staalkwaliteit is S 355 J2G3.

Vloerstructuur

Op de huidige verdiepingen van de parkeergarage bestaat de dragende structuur van de vloeren uit IPE 550 dwarse isostatische samengestelde liggers, kwaliteit S 355 J2G3, op 5,00 m afstand, dragend op 16,00 m en met bouten bevestigd aan kolommen die in een rechthoekig raster van 5,00 m x 16,00 m zijn geplaatst.

HEA 300 balken verbinden de gevelkolommen met elkaar en dienen als steun voor de gevellamellen.

Vanwege de bouwhoogte en de economische aspecten zijn de balken en vloeren in een gemengd systeem gebouwd. Bovendien worden de dwarsbalken vanwege de overspanning van 16 m met een aanzienlijke tegenbuiging in het midden van de overspanning aangebracht, zodat het water van de rijbaan (hoog punt) naar de steunen (laag punt) kan afvloeien.

Het voorgestelde vloersysteem is het "Hoesch Additiv Decke", dat zich heeft bewezen in talrijke toepassingen in parkeergarages over de hele wereld.

Duurzaamheid en bruikbaarheid

Voor de door de opdrachtgever gewenste langdurige exploitatie van de parkeergarage (minimaal 50 jaar) zijn hogere eisen aan de duurzaamheid gesteld. De duurzame structuur moet voldoen aan de eisen van bruikbaarheid, sterkte en stabiliteit gedurende de gehele gebruiksperiode van de parkeergarage, zonder significant verlies van functionaliteit of buitensporig ongepland onderhoud.

Om aan de duurzaamheidseisen te voldoen, worden alle stalen structuurelementen thermisch verzinkt overeenkomstig DIN EN ISO 1461. Desgewenst is een met thermische verzinking verenigbare verflaag mogelijk.

De oppervlakken van de parkeerplaatsen, die in de winter worden blootgesteld aan strooizout van auto's, worden beschermd door een waterdichtingssysteem bestaande uit een gelast bitumineus membraan met een beschermende laag mastiekasfalt.

Functioneel verzinken

OPDRACHTGEVER:
Société Nationale des Chemins de Fer Luxembourgeois (L) 
 
HOOFDAANNEMER:
Félix Giorgetti (L) 
 
STAALBOUWER:
MABILUX / WALLERICH (L) 
 
ARCHITECT:
Beiler François Fritsch (L) 
 
STUDIEBUREAU:
InCA Ingénieurs Conseils Associés (L) 
 
BOUWTIJD:
2023 
 
FOTOGRAAF:
Julien DEPASSE - InCA Ingénieurs Conseils Associés / Simon SCHMI