Bouw van een voetgangersbrug naar de speelplaats van de Singelijnschool.
CONCEPT
De bouw van deze voetgangersbrug brengt een rechtstreekse verbinding tot stand tussen de Singelijnschool en de bijbehorende speelplaats aan de overkant van de Woluwe.
De toegang tot de speelplaats gaf nogal wat problemen, omdat de kinderen vanaf het beveiligde schoolterrein aan de Avenue Chapelle-aux-Champs langs de openbare weg moesten om er te komen, wat de nodige veiligheidsproblemen veroorzaakte.
De voetgangersbrug is eigentijds, licht, dynamisch en onopvallend. De brug loopt tussen de bomen door als een lijn die tussen beide oevers is gespannen. De vorm volgt die van de boomkronen op de achtergrond: de welving van de takken wordt geaccentueerd door de boog van de brug.
In het bestaande talud zijn geen palen aangebracht en de leuning is opengewerkt, zodat de kinderen tussen de spijlen door kunnen kijken.
De stalen constructie en het geringe gewicht van de brug beperken de impact op de omgeving. De opengewerkte leuning is gemaakt van diagonale metalen platen die op speelse wijze geplaatst zijn, als rietstengels in waterrijk gebied, wat het geheel een licht en transparant effect geeft. De diagonale, dicht op elkaar staande spijlen dragen bij aan de stabiliteit van de voetgangersbrug, waardoor het brugdek eleganter kan zijn.
Om zowel op het platte vlak als in de hoogte een gebogen effect te verkrijgen, helt de primaire constructie (inclusief de leuningen) naar binnen, wat het geheel een dynamisch effect geeft dat door de organische vorm goed aansluit bij de topologische kwaliteit van de natuurlijke omgeving. De beweging van de dubbele kromming maakt de doorgang in het midden minder breed.
PROJECT EN BOUW
Het loopgedeelte van de voetgangersbrug steunt op twee funderingsplaten.
Het bestaat uit een langwerpige, gebogen hoofdconstructie van verzinkt staal, waarop op willekeurige wijze metalen platen zijn gelast die de leuning vormen.
Overdwars is om de meter een secundaire constructie van vierkante buizen van verzinkt staal aangebracht die dient als verstijving, stutwerk en drager van het houten loopgedeelte.
DE BOUW
Aangezien de locatie Vellemolenweg geregistreerd staat als beschermd landschap, moest er extra op worden gelet dat er geen schade zou worden toegebracht aan de lokale flora en fauna.
De gehele bouw nam ongeveer tien dagen in beslag en heeft, afgezien van de plaatsing van het brugdek met behulp van een hijskraan, slechts weinig geluidsoverlast opgeleverd.
Het metalen brugdek en de constructie van de leuning waren geprefabriceerd, zodat ter plaatse alleen het houten brugdek nog met bouten aan de constructie hoefde te worden vastgeklonken.
Voor de werkzaamheden hoefden geen bijzondere bomen te worden gekapt en sommige bomen komen nu zelfs beter tot hun recht en geven de plek extra charme.
THERMISCH VERZINKT STAAL
De gebogen balken met de leuning zijn uit één stuk van 21,65 meter gerealiseerd. Het geheel is in twee etappes ondergedompeld: eerst de ene kant van de balk tot het midden en daarna de andere. De overgang tussen beide gedeelten is enigszins zichtbaar op de hoofdbalk.
Er is gekozen voor verzinken vanwege de veiligheid van de bewerking en de stabiliteit van de roestwerende behandeling.
Vanuit esthetisch oogpunt geven de op de constructie aangebrachte legeringslagen het geheel een natuurlijke glans die goed aansluit bij de bosrijke omgeving. De verschillende soorten reflectie en de diverse tinten harmoniëren met de bladeren van de bomen van het door de Directie Monumenten en Landschappen beschermde landschap dat de brug omgeeft.