Oriëntatie in ruimte en tijd
Opdracht
Oriëntatie in ruimte en tijd en het uitzicht vanaf een (kunstmatige) heuvel, maar vooral de specifieke ligging van de wijk Portland op de overgang van stedelijk en agrarisch landschap vormden de belangrijkste uitgangspunten voor de opdracht die Niko de Wit in 2002 kreeg van de gemeente Albrandswaard.
Plaatsbepaling
Het beeld is zo op de heuvel geplaatst dat de hartlijn van het trapvormige deel van het beeld zich voegt in het perspectief van de assen van het stedenbouwkundige plan. Doordat de poort 34 graden t.o.v. de as van de trap is gedraaid ontstaat een tweede zichtlijn die gericht is op het noorden. In de bovenste tree van de trap is, in een reliëf de titel van het beeld en een noordpijl aangebracht.
Techniek
Na intensief overleg met constructeur, tekenaar en Ciltron werd gekozen om een frame van staal te bekleden met een carrosserie van plaatstalen onderdelen. Het geheel werd in onderdelen gemonteerd, daarna, gedemonteerd en thermisch verzinkt. De heuvel was te steil voor een kraanwagen. Daarom werden de verschillende onderdelen vanaf de voet van de heuvel naar het beeld opgehesen.