Het parkeer- en kantoorgebouw kadert in het Masterplan Oostende Stationsomgeving dat deze site wil omvormen tot een toonaangevend intermodaal verkeersknooppunt.
Via een internationale architectuurwedstrijd werd het Frans-Oostenrijkse architectenbureau Dietmar Feichtinger Architectes aangesteld als ontwerper. Het bovengronds gebouw wil het parkeren (760 plaatsen) niet volledig aan het oog onttrekken maar een stedelijke façade vormen door te werken met een met transparant textielgaas omsloten gevel, die tevens een eenheid tussen de verschillende functies creëert. De naastgelegen perronoverkapping (in uitvoering) is structureel verbonden met dit gebouw en alle perrons zijn via een passerelle rechtstreeks verbonden met de parking. Onder de kantoren komt nog het nieuwe tramstation.
Het werken met een stalen structuur heeft een gunstige invloed op de reductie van het eigenwicht van het gebouw en daardoor ook op de diepfundering, welke niet evident was gezien de ligging in de oude haven van Oostende.
Het stalen ruimtelijk raamwerk van kolommen, primaire en secundaire liggers is met een grote graad van verfijning uitgewerkt om de dragende werking architecturaal te veruitwendigen. De variabele afmetingen en vormgeving van kolommen, balken en knopen vloeit voort uit het vereiste dragend vermogen en geeft een bijkomende architecturale meerwaarde aan dit sobere gebouw.
De gemengde staalbetonvloeren (geprofileerde staalplaat met gewapend polybeton) worden door deuvels verbonden met de secundaire liggers zodat een samenwerkende slanke maar stijve vloer bekomen wordt.
Uitzetvoegen laten de thermische werking van de lange en gebogen open constructie toe.
Via een opgehangen rotonde (spindel) bereiken de wagens de verdiepingen. Het cirkelvormig vakwerk van 3D-gewalste buizen op het bovenste niveau zorgt voor de krachtsoverdracht naar de kolommen. De stabilisatie van het vakwerk geschiedt via de liggers in de vloerplaat van de rotonde. De buizen doen tevens dienst als aanrijbescherming.
Afmetingen van de skeletbouw: L 270m, B 32m & H 14m.
Hiervoor werd 2.500 ton warmgewalst staal gebruikt (S355 en S235):
- kolommen: Ø660x60 op gelijkvloers verslankend tot Ø203x16 op bovenste verdiep
- liggers: verjongende HEM800 als primaire, HEA 450 & 400 als secundaire
- rotonde: 3D-gewalste buizen Ø244.5x20
- trapboom: 30mm geplooide plaat, verjongd thv bordessen, treden uit lauferroosters, stalen spijlenhekwerk rond trapkernen
- liftschachten: 14m hoge aaneengelaste buizen, geklemde beglazing
- borstweringen: spijlenhekwerk, aanrijbeveiliging Ø152,4 x12.5.
Het staal is in de kantorenzone brandwerend geschilderd na thermische verzinking. In overige zones is, gezien het zeeklimaat, een bijkomend 3-laags corrosiewerend verfsysteem toegepast.