SNS Reaal - Het Kristal

Verbreding van de “footprint” van een bestaande gang met een aantal meter

GENOMINEERD BTTV 2015

De opgave was om ‘het nieuwe werken’ binnen de organisatie van SNS Reaal te implementeren en hun hoofdkantoor daarop af te stemmen. Het gebouw is hiertoe verdeeld in verschillende zones waarvan de ‘Plaza’ één van de belangrijkste is.

De ‘Plaza’ is ingericht als een schakeling van ruimtes. Hier kunnen verschillende activiteiten in een dynamische omgeving plaatsvinden. Essentieel voor het slagen van een dergelijk programma is het visueel en fysiek verbinden van de verschillende vloeren en gebouwdelen. De twee kantoorgebouwen waren slechts verbonden door een glazen smalle gang op de begane grond. Om op deze verdieping een belangrijke schakelfunctie te creëren, is de footprint van de bestaande gang met een aantal meter verbreed.

Wij hebben ervoor gekozen de drie lagen in één volume samen te laten vallen. Deze serre volgt in doorsnede de maat van de functie: aan de bovenzijde smal en op de begane grond breder. Het is gedilateerd en autonoom ten opzichte van de bestaande hoofdgebouwen. Het geheel is demontabel en volledig her te gebruiken: het volume is aan een tweetal verdiepingshoge stalen vakwerkspanten aan de hoofdconstructie van de bestaande bouwdelen opgehangen. De façade is door middel van parametrisch design vormgegeven. De geprefabriceerde driehoekige frames zijn zelfdragend en ter plekke geassembleerd. De knikken zorgen voor een caleidoscopisch effect, waarbij de omgeving op een zeer verrassende manier weerspiegeld wordt. Het serreachtige bouwdeel is voorzien van een groen dak . Aan de zuidzijde zijn de gevels uitgevoerd in glasprofielen gevuld met translucente isolatiewol. Kiwiplanten zorgen in de zomermaanden voor schaduw aan de zuidgevel. Deze groeien aan een dynamisch vakwerk van thermisch verzinkt staal waarop een RVS gespannen net. Het beeld dat hiermee ontstaat is verwant aan de glazen noordgevel, maar met een gelaagde opbouw.

De keuze voor thermisch verzinkt staal (ook als duplex systeem toegepast) komt voor de verschillende stalen bouwdelen uit een combinatie van duurzame conservering, extreme onderhoudsvrijheid (i.c.m. beplanting) en esthetische kwaliteit voort. Het resultaat is een staaltje van integraal ontwerpen voor dit iconisch bouwdeel. Op deze plek wordt duidelijk meer dan alleen een fysieke afstand overbrugd. Hier worden kansen gecreëerd om elkaar te ontmoeten in een verrassende, duurzame omgeving. 

Opdrachtgever:
SNS Reaal, Utrecht (NL)
 
Hoofdaannemer:
Bouwbedrijf Berghege, Oss (NL)
 
Staalbouwer:
Metaalbouw Vloet, Mill (NL)
 
Architect:
ONB Architecten en adviseurs, Utrecht (NL)
 
Studiebureau:
Ahronsohn Constructies, Rotterdam (NL)
 
Bouwtijd:
september 2013
 
Fotograaf:
ONB Kim van Zwieten