Stolz Leder

Verbouwing en uitbreiding winkelpand

Stolz bvba klinkt als als een klok in de meubelleder-wereld. In de jaren 60 startte Stolz als groothandelaar in kledingleder. Vijftig jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een Europese marktleider op het vlak van meubelleder. Stolz levert leder aan het kruim der West-Europese zitmeubelindustrie. Dagelijks verhandelt Stolz 2000 m² leder, zo’n 400 runderhuiden. In 1988 werd de meubelwinkel – gespecialiseerd in verkoop van lederen zetels – opgestart. Sinds meer dan 25 jaar zorgt dit voor een perfecte synergie tussen groothandel in leder en kleinhandel in lederen meubelen : een uniek concept met vele voordelen.

Het bestaand winkelpand was dringend aan verbouwing en uitbreiding toe. De bestaande gebouwen bevatten geen coherentie, en de drang was er om een eenheid te vormen. Na meerdere - sommige te exuberante - voorontwerpen werd er gekozen voor een strak geheel. Zwarte uniformiteit , industriële stalen soberheid in materiaalgebruik en glazen transparante elementen werden het ‘leitmotief’. Afbraak van gedateerde delen en achterliggende koterijen werden resoluut doorgevoerd. De uitbreidingen werden opgebouwd en geconstrueerd als supergeïsoleerde en duurzame toevoegingen aan het bestaande. Gezien deze uitbreidingen aan straat- en tuinzijde werden toegevoegd, kapselen ze de bewaarde middenbeuk in, en zorgen ze ervoor dat het geheel thermisch sterk controleerbaar werd. Ook werden de buitenmuren van de bewaarde middenbeuk extra geïsoleerd. De lichtstudie werd uitgevoerd door een gespecialiseerde verlichtingsfirma, en wordt gecontroleerd door een verbeterde lichtmanagements-installatie. Ventilatie van het volledig gebouw - zowel kantoren als winkelgedeelte - gebeurd via het systeem D.

 Binnenin werd er bewust ontworpen met contrasten in hoogtes, en donkere tov lichte ruimtes. Alle industriële elementen (zichtbare predalplaten , thermisch verzinkte steeldeckplafonds, kolom- & balkstructuren) werden als aanwezige elementen in het zicht gelaten. Contrast hierop zijn de binnenzijwanden in valse wandstructuur (gladheid), polybetonvloeren op gelijkvloers (strakheid), 2TEC2 vinylvloeren op de verdieping (behagelijkheid), superstrakke geprefabriceerde betontreden, sterk geritmeerde wit-stalen borstweringen, en vooral het zwartgeschilderde plafond van de verdieping (ijlheid). Dit zwart plafond zorgt ervoor dat er een sterke verruiming ontstaat. Alle technieken verdwijnen en zijn hierdoor niet meer storend. Tevens is dit de link met de zwarte buitendoos. 

Gevels van de uitbreiding werden opgebouwd uit een dragende staalstructuur, de buitendelen thermisch verzinkt, afgewerkt met 2-verdiepingshoge geprefabriceerde 24 cm dikte - thermisch & akoestisch - geïsoleerde houtsandwich-gevelpanelen , en respectievelijk afgewerkt met zwarte profielplaten of met een zwartgekleurd Sto-Ventec gevelsysteem. De midden- en achterbouw bevatten in grote mate zwartgemoffelde industriële gevelprofielpaten, contrasterend met grote zuivere en heldere glaspartijen. De voorbouw is hoofdzakelijk uitgevoerd in het zwartgeschilderde Sto-Ventec gevelsysteem, en de ‘glazen box’ die hiermee contrasteert door zijn doorzicht en ijlheid. Deze glazen box werd minutieus geconcipieerd, daar wanden en buitenplafond in een geïsoleerd glasspidersysteem zijn uitgevoerd, en de binnenvloer (eveneens in glas) als een dragende glasvloer werd opgebouwd. Tussen beide vloerglasvlakken is er een hermetisch afgesloten luchtruimte aanwezig. De ontdubbeling tussen glasvloer en buitenglasplafond zorgt ervoor dat deze binnenvloer en tegelijkertijd beglaasd buitenplafond als een plafondvitrine de bezoekers automatisch ook naar boven doet kijken. Vanop straat zorgt ze er vooral 's avonds voor dat de helverlichte glasbox als een lichtbaken aanwezig is. 

Concept en detaillering van alle onderdelen werden in nauwe samenwerking tussen de ingenieur, de hoofdaannemer, de bouwheer en de architect besproken en beslist. Vooral de staalstructuur van de voorbouw is een staaltje van kunnen. Het maakt ten volle gebruik van de trek- & drukeigenschappen van staal. De 3D-tekening geeft hiervan een duidelijk beeld. Door het spel van trek- & drukkrachten van de uitkragende gevelstructuur was de bovenstructuur instabiel. Dit werd opgelost door in de fundering trekpalen te gebruiken, waardoor er tegengewicht van de ondergrond kon gebruikt worden om het geheel stabiel te maken. De staalconstructie die naar het gelijkvloers, en bijgevolg buiten doorloopt, is uitgevoerd in thermische verzinkte kolommen, naderhand thermisch ingepakt om elke koudebrug te vermijden.

Thermische verzinking van deze staaldelen was de enige logische uitvoering, omdat de constructie als 1 stijf geheel moest worden opgebouwd om alle trek- & drukkrachten in zijn geheel aan te kunnen. Het verloop van binnenstaal, naar buitenstaal, naar grondstaal maakte dat dit dmv thermische verzinking zonder latere zorgen omtrent roestvorming kon worden uitgevoerd. Het overkragend en zwevend verdiep vormt een overdekte buitentoegang , waardoor de vitrine veel groter is dan dat een klassieke voorgevel zou toelaten. Door de plafondvitrine wordt het zelfs een 3D-beleving. Met tal van mogelijkheden tot invulling, o.a. dank zij een katrol-systeem waardoor meubels zelfs kunnen worden opgehangen. Beamer-voorzieningen zijn aanwezig om de glasbox van binnen & van buiten om te toveren tot een interactief cinemagegeven, daar reclame niet eindigt met het statische, doch hedentendage zeker ook interactief moet kunnen zijn. De overgang van glasplafond naar een zwart plafond, waarin geritmeerde lichtstrepen de begeleiding naar de inkom benadrukken zorgen ervoor dat klanten zich reeds van buiten binnen 'in’ de winkel voelen. Binnenin werdt het plafond van de glasbox wit geschilderd, met als doel maximaal licht te weerkaatsen.

Tot slot is het vermelden waard dat de aannemer zijn werken zodanig heeft georganiseerd zodat de winkel tijdens de werken steeds open bleef voor de klanten. Kosten noch moeite werden hiervoor gespaard, en het getuigt van een sterk organisatietalent.

TOEPASSING EN PLAATS  VAN STAAL

Het staal werd gebruikt voor zowel kolommen als balken. Vloeren en daken zijn structureel in staal opgebouwd. Buitendelen in thermisch vezinkt staal. De tussenvloer werd in prefab welfsels uitgevoerd, het dak in gegalvaniseerd steeldeck. Dakelementen in thermisch verzinkte Steeldeck. De volledige dragende staalstructuur werd behandeld met een Rf-1u. coating. Gevels werden deels afgewerkt met zwartgemoffelde stalen gevelprofielplaten. Zoals hierboven reeds gemeld werd in het concept en de staalstudie vooral veel belang gehecht aan het overkragend deel van de voorbouw. Staal ten top in zijn trek- & drukfunctie. 

PRODUCTOMSCHRIJVINGEN, COATINGSPECIFICATIES, HOEVEELHEDEN, ... :

* staalstructuur : 60.720 kg, staalkwaliteit S235JR , spanstavensysteem Detan Ø30 , waarvan aansluitplaten S355, buitendelen thermische verzinkt met DuroZinc D3

* grondkeerplaten : vol beton 20 cm, langs binnenzijde geïsoleerd in verbinding met gespoten PUR-vloerisolatie

* welfsels : WX150 (150 mm), niet voorgespannen

* steeldeck : Arcelor 106.250.750, plaatdikte 1mm, galva thermisch verzinkt, achteraf in RAL9005 gespoten

* houtskelet prefab panelen : Jonckheere Wood, opbouw = 15mm Spanotechplaat + 240 mm SLS constructiehout vol Rockwool Rockfit 434 geïsoleerd, 16mm RWH-plaat

* wandplaatbekleding : SAB 40/915, HPS200 Black, horizontaal en verticaal geplaatst

* gevelcrepidelen : Sto Ventec met 2 lagen StoColor Maxicryl RAL9005

* dakdichtingen : Derbigum 2-laags : Derbicoat S 3mm + Derbigum SP-FR 4mm

* vloeren gelijkvloers : polybeton antraciet, vitrinedeel afgewerkt met epoxy gietvloer wit

* vloeren verdieping : 2TEC2 tegels, donkergrijs

* binnentrapleuningen en -borstweringen : op maat gelaste vlakplaat- & platlatstructuur, afgewerkt met polyesterpoederlak Coatex wit

* buitenschrijnwerk : Schüco Coatex RAL9005, ingevuld met K1,1 isolerende beglazing

* spiderbeglazing : SGG gehard HST Securitypoint isolerende beglazing met superisolerende coating

* glazen loopvloer : SGG Stadip Litefloor

Opdrachtgever:
Stolz Leder, Kortenberg (B)
 
Hoofdaannemer:
Edibo, Lommel (B)
 
Staalbouwer:
Edibo, Lommel (B)
 
Architect:
Mars Architecten, Vilvoorde (B)
 
Studiebureau:
Ingenieursbureau Jan Van Aelst, Antwerpen (B)
 
Bouwtijd:
januari 2014
 
Fotograaf:
Mars Architecten