Tankstation Total Nazareth

De tankstations bevinden zich op de autosnelweg E17, vlak tegenover elkaar, richting Kortrijk en richting Gent. 

In België wordt gewerkt met langdurige concessies van de overheid voor het uitbaten van tankstations. Het voorstel van Total voor het bouwen en uitbaten van twee nieuwe dienstzones met tankstation te Nazareth en een vrachtwagenparking te Kruishoutem kwam duidelijk als beste uit de bus, waardoor aan haar de twintigjarige concessie werd verleend. OMGEVING stond in voor het ontwerp van beide dienstenzones en de vrachtwagenparking, zowel in de wedstrijdfase, als voor de realisatie.

Niki van Turenhout (Omgeving):

"Ik was verantwoordelijk voor de werfopvolging en uitvoering, in nauwe samenwerking met Lydia Decocker. Een strikte opvolging door meerdere personen is echt nodig, want er zijn verschillende partijen die mee geïntegreerd dienen te worden, zoals winkels, eetgelegenheden, sanitair, etc... Allemaal hebben ze een eigen eisenpakket, zowel op technisch als op esthetisch vlak. Dit alles moet gecombineerd worden en toch overzichtelijk blijven. We praten ook over vier stations: twee op de E17 te Nazareth en twee vrachtwagenparkings te Kruishoutem. Een groot project!

Wanneer het Vlaams Gewest een concessie toewijst, zijn er heel wat vereisten, waaronder het architecturaal concept en de inplanting in de omgeving. Een tankstation is eigenlijk totaal niet sexy, maar dat was nu net onze uitdaging!

Achter de snelweg liggen akkers. Wij hebben getracht om van dit gebouw een kantelpunt tussen twee werelden te maken. Aan de ene kant de voorbijrazende drukte, aan de andere kant de natuur. Alle openbare functies liggen daarom aan de achterzijde van het gebouw met zicht op groen. De kern van het ontwerp is de bezoekers een moment van rust te bieden en -naar mijn mening- zijn we daar echt in geslaagd.

Vormelijk kozen we voor een staalstructuur met geprofileerde staalplaat en grote glaspartijen. Een horizontaal kader verbindt het gebouw met de benzinepompen en geeft structuur. De gekleurde asfaltering vormt een rode loper die de bezoekers veilig van punt a naar punt b loodst.

Het kader is vervaardigd uit staal en thermisch verzinken was evident. Zo is het bestand tegen weer en wind. Een beslissing die we in samenspraak met Total namen. We wilden echt het materiaal zélf zichtbaar laten. Door het strekmetaal blijven het vakwerk en de structuur te zien en wordt het geheel erg licht.

De luifel loopt helemaal door. Bij het gebouw zit hij vast, maar ter hoogte van de benzinepompen en de parking komt het kader los te staan op heel fijne kolommen. Het is een grote overspanning en we hebben daar de limiet van de constructie gezocht. De langste overspanning van het vakwerk in de luifelboord is bijna 30 meter. Het resultaat oogt erg slank, opmerkelijk voor zo'n grote afstand.

Voor tankstations langs autosnelwegen worden de gebouwen in beide richtingen vaak gespiegeld. In dit specifieke geval was dat praktisch onmogelijk. Het hotel van Vandervalk langs de ene kant heeft een restaurant, hierdoor was het niet toegelaten om een tweede restaurant te hebben op dezelfde site. Daarom hebben we er ook twee unieke gebouwen van gemaakt."

Opdrachtgever:
Total (B)

Hoofdaannemer:
Stadsbader, Beveren (B)

Staalbouwer:

Constructie Industrie, Assenede (B)

Architect:
Omgeving, Antwerpen (B)

Ingenieur stabiliteit/piping:
Alpha Studieburo, Antwerpen (B)

Oplevering:

2016

Fotograaf:
Omgeving

Snelweg tankstations - van obligate stop tot eyecatcher

Snelweg tankstations - van obligate stop tot eyecatcher

Een sexy tankstation? Met thermisch verzinkt staal natuurlijk!

Verwante projecten

Ook interessante projecten