Victoria Regina Tower

Victoria is een markant gebouw dat tussen 1974 en 1978 werd gebouwd als het Belgische hoofdkantoor van IBM in het noorden van Brussel. 

De emblematische architectuur die verband houdt met de IBM-identiteit wordt beschouwd als een archetypische waarde en vormt daarom het uitgangspunt voor toekomstige ontwikkelingen. De renovatie heeft als doel de bestaande structuur om te vormen tot een hybride, fossielvrije, energiezuinige gebouwen met een zero-fuel installatie en maximaliseert de hergebruik van bouwmaterialen. De beton- en staalstructuur wordt beschouwd als een permanent erfgoed voor toekomstige veranderingen. Onvolkomenheden en de ruigheid van de betonnen structuren worden zichtbaar gehouden, zelfs in de kantoorruimtes.

Het gebouw verankert zich in de aangrenzende woonwijk door specifieke ruimtelijke voorzieningen aan te bieden, zoals een piano nobile, een luifel en buiten terrassen. De interactie met de openbare ruimte wordt versterkt door de begane grond open te stellen richting het plein, dat drie entreehaltes, een bar en de co-working ruimtes toegankelijk maakt. Bezoekers, kantoorwerkers en hotelgasten worden verwelkomd onder de luifel, terwijl het plein fungeert als de lobby van de begane grond. De inrichting van de entreevloer is open om de relaties en interactie tussen verschillende gebruikers met verschillende doeleinden te bevorderen. Hoewel privé beheerd, draagt dit kruispunt van gebruikers bij aan de gedeelde publieke waarde van de begane grond.

Door de gevel te activeren, dienen grote ruimtes zoals de piano nobile boven de ingang en andere atriumruimtes als ruimtelijke focusgebieden die specifieke diensten bieden. Deze oversized ruimtes ondersteunen een breed scala aan gebruik, zoals de informele werk- en loungegebieden voor de co-workingruimte, de grote congreszaal of de hotel-lounge. De schaal van deze ruimtes kan verandering absorberen in geval van toekomstige herinrichtingen. De genereuze vrije vloerhoogte van 2,80 m zorgt voor een specifieke ruimtelijke kwaliteit die gericht is op langdurige affiniteit met de gebruikers en huurders. De buiten terrassen zijn klein maar waardevolle pockettuinen die de binnenruimte uitbreiden met een ander type ontmoetings- en werkruimte. De aangrenzende botanische tuin profiteert ecologisch van de toegevoegde groene soorten.

De nieuwe gevel is afgestemd op de ambitie om tegelijkertijd meerdere mogelijke gebruiksmogelijkheden te bieden. Op technisch niveau wordt ingespeeld op verschillende bouwcondities en functies. Wanneer nodig kunnen openslaande ramen eenvoudig worden geïnstalleerd. Victoria zal een multifunctioneel gebouw zijn met kantoren, een coworkingruimte, een hotel en een restaurant. Bovendien maakt de nieuwe gevel het mogelijk om door de tijd heen een andere samenstelling van het gebouwprogramma te organiseren, waardoor extra waarde wordt toegevoegd op het gebied van aanpasbaarheid, duurzaamheid, economische en ecologische middelen.


Kernpunten staalstructuur

  • Het nieuwe staal in het project werd voornamelijk gebruikt op de rooftop .
  • Oorspronkelijk was er een stalen pavilion, de 'black box', zichtbaar op historische foto’s, dat alleen als technische ruimte diende.
  • Met de renovatie van de nieuwe toren was de ambitie om de technische ruimte zoveel mogelijk te verkleinen en ruimte te bieden voor een openbaar toegankelijke daktuin en restaurant.
  • Om te voldoen aan nieuwe eisen (uitbreiding van de lift naar het dak, extra belasting voor technieken en PV-panelen, groen dak, etc.) moest de bestaande stalen dakstructuur worden vervangen door een nieuwe.
  • Bovendien moesten de gevelpanelen rond de kern visueel worden verlengd om de nieuwe liftbuis en technische installaties te bedekken; hiervoor werd een nieuwe stalen onderstructuur gecreëerd als ondersteuning voor de aluminium gevelafwerkingspanelen.
  • Aangezien het dak nu een openbaar toegankelijke ruimte werd met het terras, moest de gevel ook worden verlengd; op de oude foto is te zien dat de gevel stopte op het niveau van de vloer van de 22e verdieping.
  • Windstudies werden uitgevoerd om het comfort op het dakterras te schatten, zowel met een standaard balustrade als met een balustrade van één verdieping hoog. Omdat er veel wind is in dit gebied, werd besloten de gevel met 4 meter boven het terras te verlengen, waardoor een goed beschermde en gezellige omgeving ontstond.
  • Voor ons was het ook belangrijk dat de gevel visueel op dezelfde manier werd verlengd als de rest van de gevel.
  • Aangezien de gevel met 4 meter werd verlengd, moesten we een sterke ondersteuning creëren voor de hoogste gevelpanelen, vandaar dat we voor staal hebben gekozen. Dit was een zeer uitdagende taak, dus de oplossing werd zorgvuldig bestudeerd met een stabiliteitsingenieur, gevelaannemer en hoofdaannemer om details te creëren die zowel technisch, structureel als esthetisch werkten.

Het proces van thermisch verzinken en daarna lakken wordt om de volgende redenen toegepast:
1. Corrosiebescherming: Thermisch verzinken, waarbij een metalen object wordt ondergedompeld in gesmolten zink, creëert een beschermende laag die voorkomt dat het onderliggende metaal roest. Zink biedt uitstekende bescherming tegen corrosie.
2. Duurzaamheid: De zinklaag verhoogt de levensduur van het materiaal door het te beschermen tegen weersinvloeden en chemische reacties. De eindlaag voldoet aan de C4-norm (ISO 12944-5), wat garandeert dat het materiaal geschikt is voor middelzware tot zware corrosieve omgevingen, wat de duurzaamheid verder waarborgt.
3. Esthetiek: Na het verzinken wordt het object gelakt om de visuele uitstraling van het metaal te verbeteren, het een gladde afwerking te geven en het beter bestand te maken tegen vlekken en vuil.

Kortom, thermisch verzinken biedt bescherming tegen roest, terwijl lakken zowel de uitstraling als de duurzaamheid van het metaal verbetert. U zult ook op de foto's kunnen zien hoe groot de esthetische waarde van het lakken is, vooral in de architectuur van de gevelbekleding.

Alle buitenconstructie is verzinkt geweest en nadien gelakt om visueel op te gaan in de gevel.