Wiel Waalwijk

Het ontwerp gaat uit van een rechte lijn die de 'halve zolenlijn' door het landschap trekt. Tevens speelt een rol het door snelheid vervormde wiel, verbeeld in een ovaal.

Het wiel van ± 6 m hoog is samengesteld uit gesneden plaatstaal en gewalste lengtes snijwerk. Al het staalwerk is 15 mm dik met een totaalgewicht van 5 ton. Het wiel is vanwege de conservering (verzinken) opgedeeld in vier delen. De delingen in de platen zijn 8 mm dik materiaal om tot een totaal dikte van 16 mm te komen. De verbindingen zijn gemaakt met rvs bouten met verzonken kop en getapte schroefdraad in de contraplaat. De verankering en fundering zijn een essentieel deel van het kunstwerk, omdat het staat op een gering oppervlak. De skeggen die te zien zijn, werden indertijd gebruikt om voor en na een wiel te plaatsen in stilstand. Het wiel moest een geheel zijn met daarnaast een bijbehorende bank van staal/hout.

Er is voor thermisch verzinken gekozen omdat dit het meest paste bij de materiaalbehandeling van de voormalige spoorbrug waar het beeld vlakbij staat. Door het thermisch te verzinken kruipen beeld en brug naar elkaar en worden de voormalige spoorlijn en het nieuwe reuzenwiel visueel aaneengesmeed tot een monument voor de toenmalige vooruitgangsgedachte om de regio middels de aanleg van een spoorlijn in de vaart der volkeren op te stuwen.

ZEKER ZINK
 
Opdrachtgever:
Gemeente Waalwijk,  (NL)
 
Hoofdaannemer:
Van der Meulen Konstruktiebedrijf, Leeuwarden (NL)
 
Staalbouwer:
BVan der Meulen Konstruktiebedrijf, Leeuwarden (NL) 
 
Architect:
Maarten de Reus, Amsterdam (NL)
 
Studiebureau:
Het4kant, Sneek (NL)
 
Bouwtijd:
2017
 
Fotograaf:
Bouwen met Staal