De woning staat recht tegenover de Kapel van de Horst in Schoten. Op het perceel stond vroeger de 19de eeuwse pastorij van de kapel.
Het goed maakte deel uit van het kasteeldomein Vordenstein en was één van de laatste restanten van een in oorsprong 15de eeuws bedevaartsoord. De kapel van de Horst en het volledige aangrenzende domein Vordenstein zijn van cultuurhistorisch en landschappelijk belang.
Het volume van de oorspronkelijke pastorij werd gebruikt als uitgangspunt voor het ontwerp. De breedte van de voorgevel, kroonlijsthoogte en dakhelling zijn dezelfde. De basisvorm wordt opengevouwen tot een vijfhoekig grondplan met twee rechte hoeken. De gevels, met langgerekte kaderloze ramen, richten zich naar ankerpunten in de historische omgeving.
Vanuit de inkom leidt een spiltrap naar de leefruimte op de eerste verdieping. De achtergevel is volledig opengewerkt en geeft uit op een groot dakterras. Een andere spiltrap, in een stalen koker, verbindt het terras met de tuin.
De woning wordt vooraan de straat gebouwd, evenwijdig met de bouwlijn van de kapel. Door deze visuele vernauwing wordt het poorteffect van het voormalige gehucht en bedevaartsoord ‘Den Horst’ opnieuw versterkt. De materiaalkeuze refereert aan de typische regionale basisarchitectuur met traditionele materialen van toen, zoals rode baksteen en natuurleien, die ook terugkomen in de kapel.
De indeling, met het slaapgedeelte op het gelijkvloers en de leefruimte op de verdieping, is atypisch maar heeft zeker voordelen. Zo blijven de slaapkamers koel en heeft iedereen van hieruit rechtstreeks toegang tot de tuin. Op de verdieping is er veel ruimte onder het hellende dak. In de nok wordt een mezzanine geplaatst met daaronder een intiemere zithoek. Het overdekte dakterras dat aansluit op de leefruimte biedt een wijds zicht op het achterliggende natuurgebied.
Thermisch verzinkte elementen
Exterieur
• Spiltrap
• Trapkoker met buitendeur
• Borstwering
• Beplating plafond - overdekt terras gelijkvloers
• Staalconstructie - overdekt terras gelijkvloers
Interieur
• Spiltrap
• Handgrepen - spiltrap en houten steektrap
• Balustrades mezzanine
Technische aspecten
Corrosiebescherming – thermisch verzinken:
De bepalingen van volgende normen werden toegepast:
• NBN EN ISO 1461 – Door thermisch verzinken aangebrachte deklagen op ijzeren en stalen voorwerpen - Specificaties en beproevingen
• NBN EN ISO 14713 – Deel 1 en 2 – Zinken deklagen – richtlijnen en aanbevelingen voor de bescherming van ijzer en staal in constructies tegen corrosie.
Alle bouten, moeren, en onderlegringen groter of gelijk aan M8, die werden gebruikt voor de assemblage van de thermisch verzinkte structuren, werden eveneens verzinkt volgens NBN EN ISO 1461.
Uitvoering beplating van balustrade en buitenspiltrap:
De platen van de balustrade werden met revetten gemonteerd tegen kokers 50x50mm die op hun beurt werden gelast en gebout, respectievelijk op de stalen ligger en de houten beplating van de terrasconstructie. Waar de terrasconstructie eindigt, werd een koker 50x50mm van onder- tot bovenkant geplaatst, die dient als aanslag voor de deur en voor de stalen beplating op te vangen. Deze koker wordt aan de stalen ligger gelast en onderaan in een betonsokkel verankerd.
Aan de scharnierzijde van de deur werd er ook een koker 50x50mm voorzien waaraan de deur hangt via lasscharnieren. Deze koker werd gelast aan de onderkant van trede 12, op een hoogte van 216cm. De onderkant werd in de betonsokkel verankerd.
De deur zelf werd omkaderd met kokers 50x50 mm waartegen de geplooide platen zijn gemonteerd. De geplooide platen van de trapkoker kregen doorlopend aan de boven- en onderkant een versteviging d.m.v. een koker 50x50 mm, onderaan verankerd in de betonsokkel.
Beweegreden thermische verzinken
Naast de meest kwaliteitsvolle manier om staal te beschermen tegen roest, geeft het thermische verzinken ook een heel natuurlijke afwerking. Het behandeld staal blijft er als metaal uitzien: elegant, zuiver en met een ruw karakter. Met een zelfde uitzicht als natuurlijk zink maar veel sterker.