‘De Groene Linde’ biedt een nieuw thuis aan 84 bewoners met een zorgbehoefte of die leiden aan dementie.
Het woonzorgcentrum vindt discreet zijn plaats tussen de gebouwen en diensten die op deze locatie aanwezig zijn. Het is verbonden met het bestaande woonzorgcentrum, dat later zal worden verbouwd en waarin een aantal woningen met zorgvoorziening zal worden gevestigd.
Door de verspreid liggende gebouwen lijkt het geheel op een dorp waar de bewoners te voet in alle richtingen doorheen kunnen lopen.
Het nieuwe gebouw volgt het natuurlijk reliëf van het terrein, met als voordeel dat zo weinig mogelijk terrein hoeft te worden opgehoogd.
Alle gebouwen samen, oud en nieuw, liggen rond een gesloten tuin met een waterpartij, twee bomenrijen, hagen en terrassen.
Aan de receptiezone is speciale zorg besteed. Het is de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de bewoners, die er elke dag naartoe gaan om met elkaar te praten en de bezoekers te zien komen en gaan. De winkels en administratieve afdelingen rond het centrum zorgen voor een gezellige drukte.
De vorm van het nieuwe gebouw is net als de verschillende zorgunits onderling verwisselbaar. Dit geeft het geheel een maximale flexibiliteit, zowel op de korte als op de lange termijn.
Elke unit biedt plaats aan 14 bewoners onder omstandigheden die de gezinssituatie zo dicht mogelijk benaderen. Elke unit heeft een woonruimte met een ruime keuken waar de gemeenschappelijke activiteiten zich afspelen, zoals koken of televisie kijken. Het verzorgend personeel kan een oog op de bewoners houden zonder de ruimte te verlaten terwijl toch de privacy van de bewoners wordt gewaarborgd.
Conform de normen beschikken elke twee units over een eigen voordeur en een eigen tuin met privéterras.
MORFOLOGIE
De trapsgewijze bouw versterkt het dorpsgevoel.
Het woonzorgcentrum is opgezet als een gemeenschapscentrum met een persoonlijk karakter, waarbij elke verwijzing naar een medische instelling met saaie kleuren is vermeden, omdat zo’n verwijzing het beeld, de kwaliteit van leven en de prettige sfeer geweld aandoet.
Daarom zijn de gangen kort gelaten door elke unit in twee subunits te verdelen en zijn er veel verschillende uitzichtspunten gecreëerd.
Ook saaie gangeinden zijn vermeden door daar intieme ontmoetingsplekken of fysiotherapieruimtes te creëren.
Elke bewoner is vrij om deel te nemen aan het gemeenschapsleven in de gemeenschappelijke ruimtes of zich terug te trekken in zijn eigen kamer. Daarom zijn de kamers ook vrij ruim. Alle kamers beschikken over een hoekraam, waardoor de bewoners profiteren van een mooier uitzicht op de omgeving en van een betere natuurlijke verlichting.
Het ‘woongedeelte’ en het ‘sanitaire gedeelte’ van elke kamer worden gescheiden door een wand bestaande uit beweegbare panelen. Dit maakt de begeleiding door het verzorgend personeel veel makkelijker, vooral als het gaat om de lichamelijke verzorging van mensen met een zeer beperkte mobiliteit.
Alle ruimtes hebben, voor zover mogelijk, een natuurlijke verlichting. Zo dringt licht bijvoorbeeld door in de liftschacht van geperforeerd staalplaat, wat ook uitzicht op de binnentuin toelaat.
Qua duurzaamheid is het ontwerp van het woonzorgcentrum luchtdicht en volledig geïsoleerd. Het regenwater dat wordt opgevangen in tanks van 93 m³ voedt de sanitaire voorzieningen en zorgt voor een adiabatische verfrissendheid.
De gevel is bekleed met grijze cementvezelpanelen, lamellen van blank hout beschermd met doorlopende roestvrijstalen drempels.
Na de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum is besloten de bestaande bewaard gebleven vleugel voor 27 bewoners volledig en in dezelfde geest te moderniseren.
HET BIJZONDERE GEBRUIK VAN STAAL
De lichtheid, transparantie en duurzaamheid van thermisch verzinkt staal hebben ertoe geleid dat dit materiaal is gebruikt voor de noodtrappen aan de buitenkant en voor de buitenterrassen. Het wordt perfect gecombineerd met de andere materialen van het gebouw (grijze cementvezelpanelen, natuurlijk hout en waterafvoerbuizen van roestvrij staal).
De noodtrappen
Elke unit beschikt buiten over een noodtrap van verzinkt staal. De luchtige trap windt zich rond twee palen van 80 mm diameter en loopt naar de evacuatiezone (de straat of de tuin). De leuning bestaat uit dunne ronde spijlen.
De buitenterrassen
De buitenterrassen, gelegen tussen twee units, omvatten een opengewerkte vloer (roosters waar het licht naar de langere verdiepingen doorheen schijnt) op dunne balkjes (IPE 140 en platte 220/15) en een leuning die ook bestaat uit dunne ronde spijlen.