Global Galvanizing Awards 2024

Met de zomervakantie in zicht blikken we graag even terug op één van de hoogtepunten van Intergalva 2024 in Brugge. De uitreiking van de Global Galvanizing Awards vond plaats in het prachtige decor van het Lauretum, met zijn prachtige serres. De Awards bekronen het innovatieve gebruik van thermisch verzinkt staal door architecten, ingenieurs en kunstenaars over de hele wereld. Prijzen werden toegekend door een jury van experts voor het meest effectieve en innovatieve gebruik van verzinken in zowel architectuur als techniek.  Daarnaast namen de brancheverenigingen die inzendingen hadden ingediend voor de wedstrijd van dit jaar deel aan een stemprocedure met als doel de toekenning van de Industry Award for Circular Thinking.

Zinkinfo en EGGA willen de leden van de jury bedanken voor hun uitstekende werk. Antoine Chaudemanche van Xavier de Geyter Architects nam de taak van juryvoorzitter op zich. Ivan Vinck van hoofdaannemer Stadsbader en onze EGGA-voorzitter Norbert Beljaars van Wecoat sloten zich bij hem aan als jurylid. We willen ook graag de verenigingen bedanken die de moeite hebben genomen om een of meer inzendingen voor de wedstrijd in te zenden.

De Architectural Award ging naar 85 Sociale woningen in Cornella (Barcelona) van Peris + Toral arquitectes. Dit sociale woningbouwproject is een lichtend voorbeeld van duurzame stadsontwikkeling. Door vooruitstrevende ontwerpprincipes te combineren met een diep engagement voor milieuverantwoordelijkheid en betrokkenheid bij de gemeenschap, stelt dit architecturale meesterwerk een nieuwe norm voor sociaal inclusieve en milieubewuste huisvestingsoplossingen.

De betoverende Skybridge 721, gelegen te midden van de prachtige toppen van het Kralicky Sneznik-gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen, won de Engineering Award. De jury bracht hulde aan deze opmerkelijke technische realisatie en de vooruitziende ontwerpers, ingenieurs en bouwers van Taros Nova die met hun toewijding en expertise een gedurfde visie hebben omgezet in een tastbare realiteit. Skybridge 721 toont het gespannen contrast tussen een esthetisch idee van lichtheid en de realiteit van de inspanningen en beperkingen van de natuur.

De verzinkindustrie hecht veel belang aan de promotie van thermisch verzinkt staal als het perfecte circulaire bouwmateriaal. Thermisch verzinkt staal kan innovatieve oplossingen bieden die de duurzaamheid optimaliseren en de circulariteit van stalen constructies en onderdelen vergemakkelijken. Het is dan ook geen verrassing dat we een project met de Industry Award for Circular Thinking in de schijnwerpers wilden zetten.

De winnaar van dit jaar is de Kopfbau Halle 118 in Winterthur van bauburö in situ. Klimaatvriendelijk bouwen is mogelijk als je je concentreert op het consequente hergebruik van materialen. Dit is een fabrieksgebouw dat is uitgebreid met drie extra verdiepingen met studio's en werkplaatsen. Vergeleken met een nieuw gebouw bespaarde dit ongeveer 60 procent aan broeikasgasemissies en 500 ton aan primair materiaal. Terwijl de CO2-uitstoot werd verminderd, waren de bouwkosten gelijk aan die van een vergelijkbaar nieuw gebouw.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief