Duurzame infrastructuur met thermisch verzinkt staal
Het verhaal achter de hergebruikte portieken van Agentschap Wegen & Verkeer
Ons tweede nummer van 2024 is grotendeels gewijd aan een interview met Ben Cannaerts van Agentschap Wegen en Verkeer (AWV - zeg maar, het Rijkswaterstaat van Vlaanderen). Bij Zinkinfo Benelux zijn we al langer rotsvast overtuigd van de troeven van thermisch verzinkt staal op het vlak van hergebruik. De combinatie van ongeëvenaarde levensduur met een uiterst robuust conserveringssysteem staat borg voor zorgeloos hergebruik van bestaande staalconstructies.
Het spreekt vanzelf dat overheden een grote rol spelen in het faciliteren en promoten van circulariteit in de bouw. We zijn dan ook erg te spreken over het initiatief van een belangrijke publieke opdrachtgever in Vlaanderen om een aantal ‘ontmantelde’ verkeers portalen een tweede leven te gunnen. Dit vroeg om een flinke aanpassing in de ontwerpmethodiek, maar tot grote te-vredenheid van AWV verliep het proces quasi rimpelloos. In plaats van de portalen te ontwerpen in functie van de funderingen, ging men omgekeerd te werk en werden de funderingen geplaatst in functie van de afmetingen van de bestaande portalen. In totaal kregen tot nu toe vijf portalen een tweede leven. Het past perfect in de doelstellingen van AWV om meer circulair te gaan aanbesteden.
Thermisch verzinkt staal is een schoolvoorbeeld van een circulair bouwmateriaal. Monteren, demonteren, hergebruiken of recy-cleren? Eens verzinkt, kan staal meer dan tegen één stootje. Samen met haar zusterorganisaties in Europa heeft Zinkinfo onder de vleugels van de EGGA (European General Galvanizing Association) een lijvig document gepubliceerd met als titel: "Verzinkt Staal en Duurzaam Bouwen: oplossingen voor een circulaire economie". We raden iedereen die meer wil weten over de voorde-len van thermisch verzinkt staal op het vlak van circulair bouwen aan om deze publicatie te raadplegen.
Veel leesplezier!
Lees meer