Snelwegvangrails van verzinkt staal kunnen worden ontmanteld voor hergebruik of worden herverzinkt met tot 70% besparing in CO2-emissies
Discontinu thermisch verzinkt staal wordt zeer vaak gebruikt bij infrastructuurtoepassingen, om tientallen jaren onderhoudsvrij gebruik te bieden. Het zoeken naar circulaire oplossingen biedt belangrijke kansen voor renovatie en hergebruik van deze alom tegenwoordige verzinkte stalen componenten.
Onder de leiding van Rijkswaterstaat werd een onderzoek gevoerd naar de mogelijkheden tot direct hergebruik of renovatie van geleiderails. Het project waaraan werd meegewerkt door installateurs, leveranciers van vangrails en verzinkerijen, ondersteund door de gespecialiseerde bureaus TwynstraGudde en LBPSight, plaatste de gehele keten onder de ‘microscoop van de circulaire economie’. De benadering werd al geïmplementeerd in een validatieproject op Nederlandse wegen.
Hieronder een citaat uit het eindrapport dat in 2021 werd gepubliceerd:
“We hebben samen bepaald dat het zowel technisch als economisch mogelijk is, dankzij een open houding en het enthousiasme van iedereen. Renovatie van geleiderails is logisch maar gebeurt niet automatisch”, aldus Henk Senhorst, projectmanager van Rijkswaterstaat. De beslissing van Rijkswaterstaat om over te gaan tot hergebruik en herverzinken werd gestuurd door een aantal belangrijke evaluaties. Hieruit bleek dat vangrails vaak worden vervangen om redenen die te maken hebben met ander wegenonderhoud, terwijl ze nog een resterende levensduur hebben van +/- 24 jaar. Deze producten kunnen direct worden hergebruikt op het wegensysteem. Gebruikte vangrails die opnieuw worden verzinkt, kunnen worden gerenoveerd met aanzienlijke voordelen vergeleken met nieuwe ‘onbewerkte’-installaties. Zij leveren:
– 40% verlaging in milieukosten
– 70% verlaging in CO2-emissies
– 10% verlaging in kosten
De flowchart hieronder illustreert duidelijk hoe de nieuwe aanpak eruit zal zien.